Промяната, която никой не очакваше от The Prodigy

Мнозина не разбираха как може парчетата на The Prodigy да се наричат музика, а родителите на тийнейджъри през 90-те направо се ужасяваха от начина, по който изглежда вече покойния Кийт Флинт, и от това, което групата проповядваше от сцената.

Да, наистина, на първично ниво музиката на британците звучеше агресивно, употребата на наркотици и страшни сцени в клиповете им караше MTV и BBC да ги забраняват, а външният вид на всички от групата беше меко казано противоречив.

Под всичко това обаче се крие една монолитна идея - бунтът срещу установените норми и ограничаването на свободата. Свободата на изразяването, свободата на духа, свободата на мисленето.

Повече от 25 години, откакто се появиха на музикалната сцена, The Prodigy направиха нещо, което не са си позволявали до този момент - промениха текста на техния хит "Smack My Bitch Up". 

Парчето от албума на групата The Fat Of The Land, беше издадено през 1997 г. и още тогава предизвика негативна реакция с текста си, който според някои възхвалява насилието срещу жени. Наскоро парчето отново се сблъска с призиви да бъде забранено, тъй като "възхвалява домашното насилие".

Въпреки противоречията преди години, сингълът постигна огромен успех както в САЩ, така и в Обединеното кралство, като албумът по-късно оглави класациите в Америка малко повече от седмица след излизането му.

Сега, повече от 25 години от появата му, групата изглежда е променила "проблемните части", като ги изпълнява по различен начин на някои от последните им концерти. The Prodigy тръгват на европейско турне, което включва два концерта в залата на Alexandra Palace в Лондон през уикенда. Въпреки това, според споделения от фенове запис от концерта в петък (24 ноември), Максим, който стана фронтмен след смъртта на Кийт Флинт, изпълнява песента, като повторя фразата "Change my pitch up" на мястото на оригиналната реплика "Smack My Bitch Up".

Също така беше отбелязано в Setlist.FM, че изпълнението е "чистата версия" на оригиналната песен от 1997 г., което означава, че не е ясно дали промените, направени в оригиналния текст, са постоянни или не.

Членовете на бандата не са коментирали сменения тектс все още, пише NME. В годините след издаването си, песента продължаваше периодично да бъде избирана за най-противоречивата песен на всички времена, като през 2010 г. членовете защитиха избора на текст с думите: "Ако хората си мислят, че в тази песен става дума за побой над жени, значи са доста безмозъчни. Песента е подигравка с английската преса." Да не забравяме обаче, че по това време Кийт Флин все още беше жив.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини