Нарушителите на пътя вече получават фишове и актове по електронен път

78 коли са отнети от шофьори, хванати зад волана с над 1,2 промила алкохол в кръвта или с дрога

78 коли са отнети от шофьори, хванати да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта или под въздействието на наркотици. Присъдите за подобни нарушения са 194. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов при представянето на системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления. На събитието присъстваше и заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

По думите на Стоянов за две седмици след отварянето на системата - от 16 октомври, са връчени над 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата. По-голямата част от глобите вече са изплатени. Целта е да се подобри събираемостта им, което е и основната превенция в борбата с пътните произшествия, каза министър Стоянов.

Той добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август.

Валентин Мундров каза, че информационната система е услуга с голяма добавена стойност. Тя дава възможност да бъде получена информация за нарушение и то да бъде платено веднага. Гражданите се уведомяват с текстово съобщение по телефон или имейл.

„Работим да се получава с максимално малко закъснение след нарушението. След като бъде заснет автомобила, който превишава скоростта, се изпраща информация. Услугата не изисква задължителна регистрация в системата. Ако решите да се регистрирате, посочвате контактите, на които да получавате известията“, каза Мундров.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини