Марс се приближава максимално към Земята тази седмица

Марс ще се доближи максимално до Земята и ще застане в опозиция тази седмица, съобщи сайтът Спейс, цитиран от БТА.

Марс отсъстваше от нощния небосклон почти година. Сега планетата се завръща. През по-голямата част от януари Земята се движи бързо след нея и Марс става все по-ярък и голям за нас.

Червената планета ще застане най-близо до Земята на 27 януари, само два дена преди опозицията на 29 януари. При опозиция Слънцето, Земята и Марс са на една линия.

Тогава Червената планета ще изгрее на небосклона при залез слънце и ще се вижда цяла нощ. Като бонус в нощта на опозицията Луната ще е само няколко часа преди пълнолуние. Марс ще свети в жълто-оранжево и максималната й яркост ще е минус 1,3, съвсем малко по-слабо от Сириус - най-ярката звезда на небето.

Тазгодишното максимално приближаване на Марс всъщност е едно от най-скромните.

Това се дължи на факта, че само два месеца след опозицията Марс ще застане в най-далечната си точка от Слънцето, така че в най-близката му точка до нас ще сме на 99 329 830 км от него. На 27 януари Марс ще е почти два пъти по-далече от Земята в сравнение с историческото приближаване от 27 август 2003 г. Тогава Червената планета застана най-близо до нас за 60 000 години.

Следващото приближаване на Марс ще е през март 2012 г. То ще е и най-слабото. Така че яркостта и големината на Марс този месец ще са най-доброто, което ще можем да видим до април 2014 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини