Има голяма вероятност за терористично нападение във Великобритания

Равнището на терористична заплаха във Великобритания бе повишено от "значително" на "сериозно", съобщиха световните агенции, позовавайки се на британския министър на вътрешните работи Алън Джонсън.

Обединеният център за анализ на тероризма повиши днес нивото на заплахата от международен тероризъм за Великобритания от значително на сериозно. Това означава, че има голяма вероятност за терористично нападение, но искам да подчертая, че няма информация, която да подсказва непосредствена заплаха за подобен акт, посочва Джонсън в изявление, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Центърът за анализ осъществява постоянно наблюдение над равнището на заплаха и прави заключенията си въз основа на редица фактори, включително намеренията и капацитета на международни терористични групи в Обединеното кралство и отвъд океана, допълва изявлението.

Повишаването на равнището на сигурността означава, че Великобритания засилва бдителността си. Най-високото ниво на тревога е "критично", което значи, че заплахата от терористичен акт е непосредствена, но ние не сме на това равнище, подчерта Джонсън в изказване по телевизията, цитиран от Асошиейтед прес.

Той не пожела да каже на каква информация се базира промяната в равнището на тревога, нито дали тя е свързана с неуспешния опит на нигериеца Умар Фарук Абдулмуталаб да взриви самолет, изпълняващ полет от Амстердам за Детройт на Коледа.

По-рано през седмицата Великобритания преустанови временно директните полети до столицата на Йемен заради нарастващата заплаха от страна на свързани с Ал Каида бойци в страната.

Следващата седмица Лондон ще бъде домакин на две големи международни конференции: дарителски форум в подкрепа на усилията на Йемен да се справи с тероризма на 27 януари и конференция, посветена на Афганистан, на 28 януари, на която ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия в страната, отбелязва ДПА. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини