Адвокатите на Алексей Навални са заплашени от затвор

Домовете на тримата адвокати на Алексей Навални са претърсени от следователи, съобщи в социалните мрежи един от близките съюзници на Навални, цитиран от Ройтерс. 

Според него разследванията срещу адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер са част от кампания, целяща още по-строга изолация за Навални, който е затворен в наказателна колония източно от Москва.

Най-вероятно критикът на Кремъл ще бъде прехвърлен в нова наказателна колония със "специален режим".  

През август Алексей Навални бе осъден по множество обвинения, свързани с "екстремистка" дейност. Съдът добави още 19 години лишаване от свобода към присъдата му от 11 години и половина, която в момента излежава.

Той отрича всички обвинения и ги характеризира като политически мотивирани и целящи да заглушат критиките му към президента Путин. Кремъл отказва да коментира случая или отношението към своя критик.

Въпреки че през 2021 г. бе вкаран в затвора, руският опозиционер има активно присъствие в социалните мрежи благодарение на адвокатите си.

Друг негов съюзник на име Леонид Волков публикува в социалната мрежа "Х", че има опасност тримата адвокати да получат присъди до шест години лишаване от свобода, ако бъдат признати за виновни за принадлежността си към екстремистка група "само защото са адвокати на Навални".

"Това е сплашване с ясното намерение да се засили изолацията на Навални от външния свят", заяви Волков и потвърди, че Навални съвсем скоро ще бъде прехвърлен в нова наказателна колония със "специална охрана" заради новата му 19-годишна присъда за "екстремизъм".

Той подчертава, че ако адвокатите му бъдат затворени, няма да могат да го посещават, нито ще разберат къде се намира.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини