Учител е убит при нападение с нож във френско училище, двама са ранени

Учител е убит в петък и двама души са ранени при нападение с нож в държавно училище в Арас, Северна Франция, според BFMTV, филиал на CNN.

Работник в училището е в критично състояние, след като получи няколко прободни рани, а втори учител е ранен по-леко, съобщи BFMTV.

Нападението е извършено в гимназията Gambetta около 11 часа сутринта местно време в петък, каза BFMTV.

Френската прокуратура разследва престъплението като отнемане на живот с терористична цел. Президентът Еманюел Макрон отпътува от Париж към мястото на нападението.

Полицията е успяла да арестува извършителя, както и неговия брат. Според информация на Вътрешното министерство на Франция - двамата са от чеченски произход.

Френските медии съобщават, че извършителят на нападението е на около 20 г., като има криминално досие заради радикализация.

Идентифициран е с името Мохамед Могучков, роден е в Русия, но е живял във Франция и е бивш ученик на гимназията, в която е извършил атаката.

Свидетели на твърдят, че мъжът е крещял "Аллах акбар".

Le Figaro обръща внимание, че нападението се случва почти 3 години след сходен престъпен акт - убийството на учителя Самюел Пати на 16 октомври 2020 г. Тогава 47-годишният мъж беше убит от 18-годишен чеченец заради това, че показвал карикатури на пророка Мохамед пред учениците си.

Атаката съвпада и с повишеното ниво на тревога във Франция и цяла Европа заради войната в Израел и призивите на "Хамас" към насилие.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини