Пробата от астероида Бену съдържа вода и въглерод, съобщи НАСА

Астероидът Бену съдържа вода и въглерод, както се надяваха учените, съобщи НАСА, разкривайки първите изображения на прах и почернели скални парчета от най-голямата проба от астероид, пристигала на Земята, съобщава АФП.

„Молекулите на водата и въглерода са точно видът материя, която искахме да намерим“, каза шефът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция в Хюстън. „Това са ключови елементи във формирането на нашата собствена планета и те ще ни помогнат да определим произхода на елементи, които биха могли да доведат до появата на живот“, добави той.

Пробите от астероида Бену могат да дадат отговори на въпроси за произхода на живота на Земята, а също така и да ни помогнат да избегнем евентуален сблъсък с него през 2182 година, съобщиха АФП и АП, цитирайки НАСА.

Първоначалните проучвания на пробата от астероида Бену, на възраст 4,5 милиарда години, събрана в космоса и докарана на Земята от НАСА, показват доказателства за високо съдържание на въглерод и вода, които заедно биха могли да означават, че в скалата могат да бъдат открити градивните елементи на живота на Земята. 

НАСА съобщи новината от космическия си център „Джонсън“ в Хюстън, където ръководството и учените показаха материала от астероида за първи път след кацането му през септември.

„Пробата от мисията ОСИРИС-РЕКС е най-голямата богата на въглерод проба от астероид, доставяна някога на Земята, и ще помогне на учените да изследват произхода на живота на нашата планета за поколения напред“, каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън, като допълни: „Мисията на НАСА ще подобри разбирането ни за астероидите, които могат да застрашат Земята, и ще ни дадат възможност да надникнем в това, което се намира отвъд“.

Предстоящият анализ на астероида Бену може да се окаже полезен в бъдеще при евентуален сценарий за сблъсък с него, смятат учените. Има малък риск (1 на 2700) астероидът да удари Земята през 2182 г., сблъсък, който би бил катастрофален. Познаването на точния му състав би могло да помогне, ако е необходимо един ден да се изчисли въздействието, необходимо за отклоняването му от траекторията му.

Въпреки че е необходима още работа, за да се разбере естеството на откритите въглеродни съединения, първоначалното откритие предвещава добри резултати за бъдещите анализи на астероидната проба. Тайните, които се крият в скалите и праха от астероида, ще бъдат изучавани десетилетия наред, предлагайки прозрения за това как се е формирала нашата Слънчева система, как материалите, предшестващи живота, може да са били посети на Земята и какви предпазни мерки трябва да се вземат, за да се избегнат сблъсъци на астероиди с родната ни планета.

Целта на събирането на проби от ОСИРИС-РЕКС беше 60 грама астероиден материал. Експертите центъра „Джонсън“ на НАСА, работещи в нови стерилни помещения, построени специално за мисията, прекараха досега 10 дни в грижливо разглобяване на апаратурата за връщане на пробите, за да получат поглед върху насипния материал в нея.

Когато капакът на научния контейнер беше отворен за първи път, учените откриха бонус астероиден материал, покриващ външната страна на колекторната глава, капака на контейнера и основата. Допълнителният материал беше толкова много, че забави внимателния процес на събиране и съхраняване на първичната проба.

Американската космическа агенция изчисли, че е успяла да събере общо около 250 грама материал от астероида Бену - много повече от двете предишни японски мисии до други астероиди.

Щастливата изненада от този „бонус“ материал може да се обясни с инцидент, който се случи при вземането на пробата: точно след операцията НАСА разбра, че клапата на отделението за събиране не може да се затвори отново.

Товарът успя да бъде обезопасен, като беше прехвърлен, както беше планирано, в капсулата, но поради това изтичане учените очакваха, че остатъкът ще бъде открит извън отделението, в кутията, където е бил поставен.

Този „черен прах“ и тези „отломки“, по думите на НАСА, бяха поверени на екип за бърз анализ, за ​​да се получи първа представа за състава на Бену.

През първите две седмици учените извършиха „бързи анализи“ на този първоначален материал, като събраха изображения от сканиращ електронен микроскоп, инфрачервени измервания, рентгенова дифракция и анализ на химични елементи. Рентгеновата компютърна томография беше използвана и за създаване на 3D компютърен модел на една от частиците, който подчертава разнообразната ѝ вътрешност. Този ранен поглед предостави доказателства за наличието на изобилие от въглерод и вода в пробата.

„Докато се вглеждаме в древните тайни, съхранени в праха и скалите на астероида Бену, ние отключваме капсула на времето, която ни предлага дълбоки прозрения за произхода на нашата Слънчева система“, казва Данте Лорета, главен изследовател на ОСИРИС-РЕКС от Университета на Аризона в град Тусон. „Изобилието от богат на въглерод материал и обилното присъствие на водосъдържащи глинести минерали са само върхът на космическия айсберг. Тези открития, станали възможни благодарение на годините на всеотдайно сътрудничество и авангардна наука, ни подтикват към пътуване, за да разберем не само нашето небесно съседство, но и потенциала за зараждане на живот. С всяко ново откритие от Бену се приближаваме към разгадаването на тайните на нашето космическо наследство“, каза ученият. Астероиди като Бену може би са донесли на Земята съединенията, които впоследствие са позволили раждането на живот, смятат някои учени.

По-голямата част от пробата от Бену ще бъде запазена, за да бъде изследвана от бъдещите поколения с нови, по-ефективни инструменти и за да отговори на нови научни въпроси. Това беше направено с лунните скали, върнати по време на програмата „Аполо“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини