OSIRIS-REx е събрал изобилен материал от астероида Бену, потвърди НАСА

Сондата OSIRIS-REx на НАСА започва днес деликатна операция, чиято цел е пробите, събрани миналата седмица от астероида Бену, да бъдат складирани в херметична капсула. Процедурата е изтеглена по-рано, след като се установи изтичане на фрагменти в космоса заради неправилно затворен клапан, съобщават световните агенции.

Пробите от повърхността на астероида Бену, събрани от сондата, се намират в колектор в края на 3-метровата й роботизирана ръка, и бавно изтичат в пространството, тъй като някои по-едри фрагменти пречат на отделението да се затвори напълно.

Именно тази ръка беше в контакт за секунди с Бену миналия вторник - кулминацията на мисия, стартирала от Земята преди четири години. Първоначалната еуфория обаче отстъпи място на тревоги в края на седмицата, след като OSIRIS-REx изпрати изображения, показващи няколко грама частици, носещи се около роботизираната ръка, и потвърждаващи изтичането.

Целта на деликатната операция е колекторът да бъде поставен в капсула, която се намира в центъра на сондата.

OSIRIS-REx трябва да поеме обратно към Земята догодина и през 2023 г. да достави капсулата в най-мащабната по рода си акция за връщане на извънземен материал след мисиите "Аполо".

Процедурата по преместването на колектора трябваше да започне на 2 ноември, но заради изтичането беше изтеглена по-рано с цел бъдат минимизирани потенциалните загуби. От НАСА очакват операцията да продължи няколко дни.

"Изобилието от материал, събран от Бену, оправдава решението ни ускорим складирането на ценния товар", заяви ръководителят на мисията Данте Лорета от университета на Аризона.

Смята се, че сондата OSIRIS-REx е събрала около 400 грама образци - много повече от необходимия според НАСА минимум от 60 грама.

След всеки етап сондата ще изпраща информация и изображения на Земята, за да могат учените да проверят дали всичко върви по план.

С оглед на разстоянието, на което е OSIRIS-REx, предаването и получаването на информация към и от Земята отнема около 18,5 минути. Следователно най-краткият диалог продължава 37 минути. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини