Затвореният турски филантроп Осман Кавала получи наградата “Вацлав Хавел“

Лишеният от свобода турски филантроп и бизнесмен Осман Кавала беше удостоен вчера с наградата "Вацлав Хавел", предаде ДПА. 

"Днес, повече от всякога, е от изключителна важност да отбележим жените и мъжете, които със своята смелост, решителност и сила ни показват пътя към свободата. Тяхната борба е пример за всички нас", заяви Тини Кокс, председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която присъжда наградата.

Съпругата на Кавала Айше прие наградата на стойност 60 000 евро от негово име, като прочете изявление, в което съпругът ѝ посвещава наградата на своите "съграждани, незаконно държани в затвора".

Кавала беше осъден на доживотен затвор през април 2022 г. за опит за преврат във връзка с антиправителствените протести, които избухнаха в Истанбул през 2013 г. Кавала е в затвора от 2017 г. насам.

Западни правителства и правозащитни групи разкритикуваха процеса и присъдата от 2022 г. като политически мотивирани.

Кавала произхожда от семейство на предприемачи и е насърчавал множество проекти на гражданското общество в Турция. Той е основател на организацията Anadolu Kultur.

Наградата, която носи името на бившия чешки дисидент и по-късно президент на Чешката република Вацлав Хавел, се присъжда от ПАСЕ от 2013 г. насам.

Миналата година наградата беше присъдена на руския опозиционен политик и журналист Владимир Кара-Мурза.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини