Зукърбърг представи чатбота Meta AI, платформа за лични ботове и смарт очила, отговарящи на въпроси

Aмериканският технологичен гигант "Мета" (Meta Platforms) обяви пускането на пазара на нови продукти, сред които ботове, които създават реалистични фотоизображения и смарт очила, отговарящи на въпроси, както и слушалки за виртуална реалност.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг описа продуктите като обединяващи виртуални и реални светове и подчерта, че част от това, което "Мета" предлага, е евтин или безплатен изкуствен интелект (ИИ), който може да се интегрира в ежедневието.

Шлемът Meta's Quest е звездата в колекцията и ръководителите на компанията го описаха като най-доброто като "цена - качество" на пазара - намигване към предстоящото пускане на много по-скъпи слушалки от Apple, пише Ройтерс.

Говорейки от кампуса на "Мета" в Силициевата долина, Зукърбърг каза, че новото поколение смарт очила Ray-Ban на "Мета" ще се появи на пазара 17 октомври на цена от $299.

Устройството ще включва нов ИИ асистент и ще може да предава на живо излъчвания на това, което потребителят вижда, директно към "Фейсбук" и "Инстаграм".

Зукърбърг говори на конференцията Meta Connect - най-голямото годишно събитие на компанията и първото, което се организира присъствено от началото на пандемията.

Той също така каза, че най-новите очила със смесена реалност на Quest ще са на пазара от 10 октомври и представи първите насочени към потребителите ИИ продукти на компанията, сред които чатбот, наречен Meta AI, който може да генерира както текстови отговори, така и фото изображения. "Понякога правим иновации, като пускаме нещо, което не е виждано досега. Но понякога правим иновации, като вземаме нещо, което е страхотно, но суперскъпо, и го правим така, че да може да бъде достъпно за всеки или дори безплатно", каза Марк Зукърбърк.

Чатботът Meta AI

Meta AI ще бъде вграден в интелигентните очила като помощник, като се започне с бета версия в Съединените щати. Софтуерна актуализация, планирана за следващата година, ще даде на асистента възможността да идентифицира места и обекти, които хората виждат, както и да извършва езиков превод.

Чатботът е създаден, използвайки персонализиран модел, базиран на мощния голям езиков модел Llama 2, който компанията пусна през юли. Той ще позволява достъп до информация в реално време чрез партньорство с търсачката "Бинг" (Bing) на "Майкрософт", каза Зукърбърг.

В интервю за Ройтерс президентът на Meta Global Affairs Ник Клег каза, че компанията е предприела стъпки за филтриране на частни подробности от личните данни, използвани за обучение на модела, и е наложила ограничения върху това, което инструментът може да генерира, като забрана за създаване на реалистични изображения на обществени личности.

"Опитахме се да изключим набори от данни, в които личната информация преобладава", каза Клег, цитирайки LinkedIn като пример за уебсайт, чието съдържание умишлено не е използвано.

Персонализирани ИИ ботове

"Мета" обяви, че изгражда платформа, която както разработчиците, така и обикновените потребители да могат да използват, за да създават собствени персонализирани ИИ ботове, които ще имат профили в "Инстаграм" и във "Фейсбук" и ще се появяват като аватари в метавселената.

За да демонстрира възможностите на инструмента, "Мета" е създала 28 чатбота с различни личности с гласовете на знаменитости като Чарли Д'Амелио, Снуп Дог и Том Брейди, според публикация в блог на компанията.

Функциите, изглежда, са насочени към подобряване на съществуващите приложения и устройства, а не към разработване на нови рекламни или други източници на приходи, пише Ройтерс.

"От доста време не виждам монетизиране на ИИ продукти от "Мета". Те изглеждат много по-заинтересовани да помогнат за разработването на платформа, която други разработчици ще използват", казва пред Ройтерс Боб О'Донъл , главен анализатор в TECHnalysis Research.

Шлемът Quest 3

Зукърбърг съобщи, че облачните игри на Xbox ше са налични в Quest през декември.

"Мета" за първи път обяви шлема Quest 3 през лятото, когато "Епъл" показа слушалки Vision Pro, продукт от висок клас с цена от $3500.

Започвайки от $500, Quest 3 може да се похвали със същата технология за смесена реалност, която беше представена премиерно в по-скъпото устройство Quest Pro на "Мета", пуснато миналата година, което показва на потребителите видеоемисия от реалния свят около тях.

Залозите за събитието на "Мета" бяха високи, посочва Ройтерс, припомняйки, че миналата година инвеститорите критикуваха компанията майка на "Фейсбук" и "Инстаграм" за големи разходи за метавселената, което накара Зукърбърг да освободи десетки хиляди служители, за да продължи да финансира визията си.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини