КЗЛД: "Наталия" е случай на тормоз, с цел извличане на информация

"Наталия" е случай на тормоз, с цел извличане на информация за търговски цели. Съмняваме се, че определени търговски дружества с промоционални събития се интересуват от това къде определени телефонни номера са ситуирани, за да ги канят на събитията, без да навлизат в нарушаване на регламента за защита на личните данни. Това каза Венцислав Караджов от Комисията за защита на личните данни.

Според него проблемът е дискусионен, защото няма обработване на лични данни, които българският закон защитава. "Проучихме практиката в други държави. Във Франция са въведени правила за ограничаване възможността за тормоз от автоматични средства. Проучваме тази възможност как да се въведе у нас.  На този етап комисията не може да направи нищо повече", обясни той. 

От своя страна д-р Жюстин Томс, преподавател по медии и комуникации, предположи, че доста хора са се включили в по-дълги разговори с "Наталия".

"Това е първи инцидент у нас в такъв мащаб, вероятно немалко хора са издали лична информация докато се усетят. Институциите трябва да се сезират по случая. Предполагам, че ще виждаме още много такива казуси, технологиите се развиват главоломно, а законодателството не е готово за всички предизвикателства", заяви тя. 

По думите ѝ е изненадващо да се използва все още телемаркетинг.

"Възможно е по-лесно такива схеми да вървят през социалните мрежи. По-скоро акцията е била насочена към специфични групи, които не използват социални мрежи", отбеляза д-р Томс. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини