Джинджифилът може да помогне на хора с автоимунни заболявания

Джинджифилът може да помогне на хора с автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит да контролират възпаленията, защото въздейства върху белите кръвни телца, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

Учени от университетите на Колорадо и Мичиган изследваха въздействието на джинджифила върху белите кръвни клетки неутрофили, които  участват в имунния отговор и борбата с инфекциите. Специалистите са проследили вид програмируема клетъчна гибел при неутрофилите, наречена нетоза, и ролята й за контролиране на възпаленията. Когато здрави хора взимат джинджифилови добавки, неутрофилите им са по-устойчиви на тази клетъчна гибел, установи изследването. 

Нетозата, или неутрофилните извънклетъчни капани, са мрежи от извънклетъчни влакна, съставени предимно от ДНК от неутрофили, които се свързват с патогени. Те участват в механизмите на възпалението и кръвосъсирването, които допринасят за много автоимунни заболявания, включително лупус и ревматоиден артрит.

"Има много болести, при които неутрофилите са свръхактивни", обяснява д-р Кристен Деморюел от Университета на Колорадо. "Установихме, че джинджифилът може да помогне за ограничаване на нетозата, а това е важно, тъй като е естествена добавка, която може да бъде полезна за лечение на възпаления и симптоми при хора с няколко различни автоимунни заболявания."

Клинично изпитание със здрави доброволци показва, че едноседмичен ежедневен прием на 20 мг джинджифил повишава химикал във вътрешността на неутрофила, наречен cAMP. Тези високи нива на cAMP след това инхибират нетозата в отговор на заболяването. 

Учените искат да продължат изпитанията с пациенти с автоимунни и възпалителни болести, като лупус, ревматоиден артрит и КОВИД-19. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини