AMD срещу Nvidia: Кой е шампионът на графичните карти

Пазарът на графични процесори е по-конкурентен от всякога. Съперничеството между Nvidia и AMD доведе до появата на най-добрите графични карти, създавани през последните няколко години. Тези графични процесори трансформираха както гейминга, така и творческата индустрия.

Сега, с навлизане на изкуствения интелект в играта, битката за GPU шампион се разгорещи, въпреки че в бюджетния сегмент също е много интересно – и двете компании излизат със силни претенденти за най-добрата евтина графична карта на 2023 г.

Конкуренцията между Nvidia и AMD се колебаеше доста през годините, най-вече водена от иновации като “проследяване на лъчи” (ray tracing) и “мащабиране на графики” (graphics upscaling), както и от стратегии за ценообразуване, които караха двете компании да се изпреварват една друга на моменти, отбелязва в анализ на пазара Джон Льофлър от TechCrunch.

Независимо дали става въпрос за най-добрата 4K графична карта, най-добрата 1440p графична карта или най-добрата 1080p графична карта, всяка компания има завладяващи продукти, които затрудняват лесното избиране на победител тази година.

И докато Nvidia в момента изпреварва AMD в производителността при картите от висок клас, благодарение на всемогъщата Nvidia GeForce RTX 4090, AMD все още има много благоприятна позиция, когато става въпрос за ценообразуване, особено с поколението графични карти RDNA 3 (като AMD Radeon RX 7800 XT), които  предлагат отлична производителност за геймърите и същевременно поддържат цени в рамките на по-бюджетните решения.

И така, какво предложиха двата GPU гиганта тази година, кои са силните страни на всяка компания и къде са провалите.

Цени

Традиционно AMD винаги е била известна като по-достъпната марка графични карти. Това остава вярно, след като обявените графични карти през 2023 г. запълниха основния набор от продукти на всяка компания. AMD излиза напред във всяко ценово ниво, независимо дали е премиум, среден или бюджетен клас.

AMD Radeon RX 7900 XTX има MSRP цена (препоръчвана от производителя крайна цена) от $999,99, която е по-ниска от водещия GPU на Nvidia като RTX 4090 с цена от $1699,99. Междувременно Nvidia GeForce RTX 4080 е на цена от $1199,99, докато AMD Radeon RX 7900 XT започва от $899,99, а Nvidia GeForce RTX 4070 Ti струва $799,99 – това са модели, които формират флагманските линии.

още по темата

В средния клас Nvidia GeForce RTX 4070 се предлага за $599,99, следвана от RX 7800 XT и Nvidia RTX 4060 Ti 16GB – и двете започват от $499,99, но AMD Radeon RX 7700 XT тръгва от $449,99. Nvidia RTX 4060 Ti 8GB, междувременно, идва на цена от $399,99, за да закръгли стека от среден клас.

Въпреки че RTX 4060 Ti 8GB е технически най-евтината налична карта от среден клас, тя има малко VRAM, което сваля производителността ѝ под нивото, където трябва да бъде на тази цена. Ако предпочитате Nvidia среден клас, просто изберете RTX 4070. Това е най-добрата Nvidia графична карта за повечето потребители и си заслужава парите, но ако търсите най-добрата стойност в среден клас, RX 7800 XT е решението.

И накрая, имаме две графични карти под $300, Nvidia GeForce RTX 4060 за $299,99 и AMD Radeon RX 7600, която е най-евтината графична карта от това поколение с цена от $269,99

Производителност

AMD може да изостава в тежките тестове за “проследяване на лъчи” и творческата производителност, но някои от картите в нейната линия със сигурност конкурират Nvidia в цялостната производителност. Ако искате да играете на най-добрите компютърни игри в 4K и да получите солидна честота на кадрите от 60+ fps, вече не сте приковани към Nvidia.

Безспорно най-добрата графична карта по производителност е RTX 4090. Тази карта може да прави почти всичко. Ако игрите са вашият основен интерес, RX 7900 XTX предлага най-добрата стойност за 4K игри, следвана от RTX 4070 Ti.

В средния клас битката между RX 7800 XT и 4070 се свежда до равенство в числата, като AMD има предимство по отношение на производителността на растеризация, а RTX 4070 има по-добра производителност при проследяване на лъчи, както и по-добра DLSS поддръжка спрямо FSR на AMD. Като цяло RX 7700 XT превъзхожда RTX 4060 Ti 8GB и от числата, достъпни онлайн (включително собствените данни за производителността на Nvidia), не изглежда, че дори 16GB картата се представя много по-добре от своя 8GB аналог.

В по-бюджетния сегмент, Nvidia RTX 4060 осигурява по-добра производителност от RX 7600 и по-добри функции като проследяване на лъчи и DLSS поддръжка, но RX 7600 все още е страхотна карта, ако бюджетът ви е наистина ограничен.

Ексклузивност и характеристики

Когато става въпрос за функции извън просто рендиране на игри, Nvidia и AMD предприемат много различни подходи.

Обикновено подходът на AMD е много по-удобен за потребителите, тъй като включва функции и технологии, които могат да се използват дори на графични карти на Nvidia – въпреки че те обикновено работят най-добре на собствените чипове. AMD не винаги има най-добрите резултати, когато става въпрос за поддръжка на драйвери, но реалните проблеми обикновено са малко и рядко се срещат.

Nvidia, от друга страна, обича да държи нещата близо до гърдите си, пускайки функции като DLSS 3, които работят само на нейната собствена платформа, и дори тогава DLSS 3 ще работи само с най-новото поколение графични карти. Картите от серията Nvidia Ampere 3000 от 2020 г. и 2021 г. поддържат само до DLSS 2.

Наскоро обаче Nvidia пусна много функции, които са полезни извън игрите, като част от текущата си програма Nvidia Studio Suite за творчески и професионални натоварвания.

Най-забележителното е, че с Nvidia Lovelace получавате Nvidia Broadcast, което е невероятно полезна технология за почти всички. С тази програма можете да замените фонове във всяко приложение за видеоконференции, използвайки AI. Още по-хубавото е, че можете също да използвате програмата, за да филтрирате целия фонов шум от вашия микрофон по време на разговор, без да се притеснявате, че ще нарушите срещата в 10 сутринта, като пиете кафе и закусвате набързо.

Обратно, AMD все още е много съсредоточена върху игрите със своите масови графични карти, с второ поколение Ray Accelerators и FSR 3, които скоро ще подобрят допълнително технологията на AMD за мащабиране, като и двете ще помогнат за предоставяне на по-добро 4K ray-tracing игрово изживяване. Това включва неща като адаптивно изостряне на контраста (CAS), което прави възпроизвеждането на дисплей с по-висока разделителна способност по-лесно и с по-добра околна оклузия.

Кой в крайна сметка е по-добър

Има толкова много неща, които можете да харесате както в графиките на Nvidia, така и на AMD. В крайна сметка и двете компании разчитат на конкуренция помежду си, за да процъфтяват. Достатъчно е да се каже, че дебатът Nvidia срещу AMD изисква да разберете, че има причина графичните процесори Radeon и GeForce да са толкова сходни по отношение на производителността в момента.

Всяка компания прави всичко възможно, за да бъде в крак с другата и това е добре за потребителите. Те се борят за парите ни, учат се от грешките на другия и въвеждат значителни подобрения по пътя си.

От вас зависи кой ще спечели битката AMD-Nvidia в крайна сметка и дали най-добрите компютри за игри ще включват и двете марки в компилациите си. Ще имате много опции, независимо дали търсите предварително изградени системи или надграждате съществуваща платформа. Какъвто и да е вашият избор обаче, очаквайте наистина невероятна графична производителност.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини