Федералният резерв на САЩ решава за водещата лихва

Съветът на директорите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, чийто членове колебливо приеха възможността, че могат да ограничат инфлацията, без да вкарват икономиката в рецесия, ще заседава днес и утре за определяне на лихвената политика на регулатора. Тази оптимистична прогноза на УФР обаче е изправена пред рискове, провокирани от стачката на работници в американския автомобилен сектор, опасността от спиране на работата на федералното правителство и свиване на студентските заеми за кредитополучатели, съобщи Ройтерс.

Очаква се утре, в края на срещата си, УФР да остави водещата си лихва по кредитирането на вече достигнатото ниво - в диапазона 5,25-5,50 процента.

Около 13 000 членове на синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW) миналата седмица предприеха стачни действия срещу три завода - на "Дженерал мотърс" (General Motors), "Форд" (Ford) и "Стелантис" (Stellantis), като броят на стачкуващите може да се увеличи.

Същевременно Конгресът на САЩ трябва до 30 септември, когато изтичат текущите разрешения за разходи по федералния бюджет, да постигне сделка, или федералните агенции ще бъдат принудени да затворят врати. През октомври също така започва отново изплащането на студентски заеми след тригодишен мораториум, свързан с пандемията.

Разглеждани поотделно, никое от тези предизвикателства вероятно няма да промени усещането на членовете на УФР за краткосрочните рискове, или да отклони вниманието им от потушаването на все още високата инфлация.

Тъй като се очаква американската икономика да се забави през последните месеци на годината, продължителни прекъсвания на работата на автомобилната индустрия, както и спиране на функционирането на федерални агенции, могат да имат непредсказуеми резултати: подкопаване на потребителските разходи, евентуално повишаване на цените на автомобилите и удар по усилията на УФР да противостоят на инфлацията. Това може да доведе и до спад на доверието на бизнеса и потребителите в икономиката на САЩ, което пък евентуално би представлявало разликата между "меко приземяване" и икономически спад.

На този етап УФР предлага малко насоки относно предстоящите си лихвени решения. Вероятно институцията е близо до прекратяване на увеличенията на лихвите, започнали през март 2022 г., но едва ли е готова да каже със сигурност, че лихвите са достигнали своята връхна точка, или да посочи кога могат да бъдат намалени.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини