Астрономи доказаха: В миналото на Луната е имало океан от лава!

Учени, обработващи данните от индийския космически кораб "Чандраян-1", са стигнали до извода, че в далечното минало на Луната е имало океан от лава.

Резултатите са представени на заседание на Американското геофизическо дружество, съобщи сп. "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

Още през септември 2009 г. изследователи, работещи с японската сонда "Селена" ("Кагуя") съобщиха, че са открили в някои лунни кратери следи от плагиоклази - минерали, които се образуват при кристализиране на лава.

Такива следи бяха намерени и в образците от лунен грунт, донесени на Земята в рамките на програмата "Аполо". Сега учените са открили минерала в много чист вид на лунната повърхност - в район с дължина около 40 километра.

Според изследователите това доказва, че в миналото на Луната е имало океан от лава. Съществуването на океан от лава може да послужи като косвено доказателство за хипотезата на сблъсъка.

Според нея Луната се е образувала в резултат на сблъсък на Земята с небесно тяло с размерите на планетата Марс.

Да припомним, че българска апаратура летя на борда на първия индийски космически кораб "Чандраян-1" до Луната.

За да участва в мисията, Централната лаборатория за слънчево-земни въздействия (ЦЛСЗВ) към БАН спечели конкурс в конкуренция с 30 държави. Апаратът, наречен RADOM (RAdiationDOse Monitor), измерва космическата радиация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини