Експлозия на свръхнова можела да унищожи Земята

Астрономи от САЩ са открили звезда, която е на път да избухне в свръхнова. Тя се намира твърде близо до Земята и може да я обрече на гибел, пише в. "Сън", цитиран от БТА.

Енергията, която ще се отдели при саморазрушаването на звездата, се равнява на 20 на 27-ма степен мегатона ТНТ /тринитротолуол/.

Нови изследвания показват, че звездата Т Пиксидис се намира много по-близо до Земята, отколкото учените са предполагали - на около 3260 светлинни години. Това означава, че в резултат на експлозията Земята може да остане без озоновия слой, който я предпазва от смъртоносната космическа радиация, и животът на нашата планета ще бъде заличен.

Страшният сценарий е описан от астрономи от университета "Вилянова" във Филаделфия, САЩ.

Те са анализирали данни от сателита IUE и са установили, че Т Пиксидис в действителност е бинарна звездна система. Едната от двете звезди е бяло джудже, което всмуква газ и се разраства. Когато масата му се увеличи до критично ниво, бялото джудже ще избухне.

Експертите обясняват, че телескопът "Хъбъл" е заснел как звездата се подготвя за гибелта си с поредица от слаби взривове.

Те са започнали през 1890 г. и са се повтаряли периодично през 20 години до 1967 г., когато са спрели.

Това означава, че следващият взрив вече е просрочен с 20 години и че избухването на звездата в свръхнова може да се случи съвсем скоро. "Като галактически термин "скоро" има различно значение, така че хората няма защо да се плашат", обяснява Робин Скагел от Британското дружество за популярна астрономия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини