Демерджиев: Има няколко души, които могат да последват съдбата на Алексей Петров

Убийството на Алексей Петров е въпрос на национална сигурност и има опасност неговата участ да застигне още някои хора, смята бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Има още хора, за които се притеснявам, че могат да последват неговата съдба. Аз се сещам поне за няколко човека, които са в сходна ситуация - по-малко от пръстите на едната ръка", каза той в интервю по БНР.

"Алексей Петров беше и сценарист, и актьор. Това убийство трябва да се разследва много внимателно", добави Демерджиев.

По думите му покушението е било направено демонстративно и без никакво притеснение от извършителите.

В същото време бившият вътрешен министър коментира, по повод назначената охрана от НСО на Кирил Петков и други четирима видни политици, че не му е известно по негово време в МВР да са постъпвали сигнали за заплахи към политици.

"Не са постъпвали сигнали и не ми е известно да е назначавана охрана", каза бившият силов вицепремиер. По думите на бившия МВР-шеф повече от 5 години в България "никой не си позволяваше да извършва такива престъпления".

Алексей Петров е тясно свързан с актуалните политически процеси, убеден е още Демерджиев, въпреки че управляващите категорично отрекоха убитият да има нещо общо с тях. 

Той разкритикува намерението на кабинета да предприеме реформи в службите, както декларираха първо Кирил Петков, а после и премиерът Николай Денков.

"Много е опасно да се пипат службите с декларации. Нека някой конкретно да посочи откъде черпи тези данните и нека да изложи мотиви", коментира кадровите промени в МВР Иван Демерджиев и по повод нареждането на министър-председателя да бъде освободен от поста му главният секретар на МВР. 

"Когато създаваш такива трусове в системата за сигурност, не може да не очакваш, че държавата ще отслабне, респективно сектор "Сигурност" ще отслабне. Това са логични последици", категоричен беше той.

"Нормално е да се правят смени, но когато те са ясно мотивирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 областни директори, сега са сменени повече от половината само за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министът има право да прави тези смени, но когато сменяш повече от половината директори, трябва да се мотивираш ясно, защото всяко едно такова действие е ясен сигнал както към обществото, така и към МВР", коментира Демерджиев.

"Тези хора се изправят срещу изключително тежка престъпност и ако те нямат увереността, че само в следствие на качествата и резултатите им могат да бъдат сменени, много трудно може да се очаква от тях ефективно противодействие на престъпността. Липсата на доверие трябва да се мотивира", добави бившият МВР-министър.

"Министър-председателят поиска от вътрешния министър определени действия и той отзивчиво смени позицията си", каза Демерджиев относно действията към главния секретар на МВР. Той напомни, че този главен секретар не е назначен еднолично от президента, а той е гласуван от кабинет, в който са участвали Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков.

Демерджиев обобщи, му липсва мотивът за реформата в службите.

"Ситуацията в момента не е такава, сравнимо със ситуацията през 2021 г. В момента на мен ми липсват ясно изразени мотиви - коя служба не върши своите задължения качествено и защо нейният ръководител трябва да бъде сменен. Сега под формата на различни лозунги и декларации неотклонно се реализира сценария от изтеклите записи. Там ясно се казва кои са стъпките и те се извършват, независимо че обществото се противопоставя на това. Това очевидно е решено много назад във времето и сега се търсят различни оправдания", заяви Иван Демерджиев.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини