Колко е удобно да не бъдат разкрити поръчковите убийства

Алексей Петров, Мартин Божанов-Нотариуса, Красимир Каменов-Къро имаха роля в криминалния и политически свят

„Естествено, по нашите оперативно-следствени действия не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния начин - имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор „Убийства“ ще се възнагради с успех“. Това обяви шефът на СДВР Любомир Николов на 22 февруари т.г. за разследването на разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса, извършен в края на януари.  Още седмица по-късно вътрешният министър Калин Стоянов, попитан за думите на Николов дали има следа и заподозрян, каза: „Вижте, директорът на СДВР Любомир Николов не е човек, който казва нещо случайно. Щом го е казал, има нещо предвид“.  Всъщност сегашният шеф на столичната дирекция беше заместник на настоящия МВР-шеф в ГДБОП.

И какво имаме насреща -


близо 3 месеца след заявката как ей сега ще бъде разкрито убийството на Нотариуса,


няма каквато и да е индикация, че нещо подобно ще се случи.

Както и нищо не излезе от толкова шумно рекламираната временна парламентарна комисия, надуто кръстена „за проверка на факти и обстоятелства, свързана с дейността на групата около Мартин Божанов“. Очевидно за радост на съдебната власт и на политиците от всякакъв калибър.

Този разстрел и още други две знакови убийства - това на Красимир Каменов-Къро в ЮАР и на Алексей Петров в подножието на Витоша, обаче странно белязаха и някак минават като червена нишка точно през най-бурното време на прехода - когато през няколко месеца има предсрочни избори, когато се правят сглобки и разглобки, когато пламват, припламват и гаснат различни политически проекти, когато бомби гърмят край бронирания автомобил на главния прокурор, когато абонати на закона „Магнитски“ управляват държавата, когато се разлюбват близки до онзи ден и прокурорско-политически приятелства отиват на бунището, когато се сипят люти държавнически и политически закани. При това става въпрос за лица, за които в един или друг момент, по един или друг начин е била лансирана версията, че са някакви сътрудници на МВР и службите - секретни, извънщатни, нещатни ...

И точно на този фон идват и въпросите кой точно има интерес от въпросните разстрели, кой се възползва от шума покрай тях и най-вече колко точно удобно е


да не бъдат разкривани убийствата на известните и като Трактора, Къро и Нотариуса


Отделно е притеснението как МВР и службите се скъсват от хвалби, че намалили престъпността, разкрили всички убийства - разбирай всички битови, при които често извършителите сами се предават, колко денонощно работели, как имали изчистени версии, как били много напреднали, ама заради оперативното майсторство и тайната на разследването нищо не можело да кажат, а накрая точно тези най-дръзки и брутални престъпления, които имат голям ефект в обществото си остават неразкрити.

Така беше и когато в края на миналата година МВР се биеше в гърдите и разправяше, че само убийството на Алексей Петров остава неразкрито. Както е повече от очевидно, почти година след разстрела, той си остава все неразкрит.  Алексей Петров, който през годините стана популярен като барета, създател на застрахователни дружества, секретен сътрудник на МВР, силна фигура в ДАНС, обект на няколко покушения, шеф на бизнес организации, подсъдим по мегаделото „Октопод“, беше застрелян на 16 август м.г., докато се разхождаше по обичаен свой маршрут в полите на Витоша.

Оттогава насам откъм МВР и прокуратурата почти всекидневно се обяснява колко активно се работи по разкриването на убийството, че имало две основни версии - свързани с личния му живот и бизнеса, че нямало все още данни за авторство, че разследването не разполага нито с извършител, нито с поръчител, че имало огромен обем причини и условия, които биха могли да допринесат за разстрела и, че по всяка една версия се изяснявали всички факти и обстоятелства.

Както и друг път сме имали възможност да кажем -


все оперативни и процесуални али-бали


И тук не става дума за някакъв обикновен криминал, за  бандит, известен просто с някакъв прякор, а за човек, за когото през последните няколко дни, бившият премиер, лидер на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов не спира да обяснява на всяка предизборна седянка, че е единственият създател на сглобката, управлявала държавата последните 9 месеци. „Хората знаят, че този кабинет беше на компромиса, сглобен от Алексей Петров и свърши някои добри неща. Имаше период на стабилност и най-вече изглеждахме добре пред външните партньори. Няма да се спираме на безобразията им, има кой да ги види“, беше една от последните изяви на Борисов в тази посока.

Разстрелът на Алексей Петров може да има връзка с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР, мистериозното завръщане в България на мъртвия Ангел Христов от Братя Галеви и атентата срещу Иван Гешев във времето, в което той все още беше главен прокурор. Тази работна хипотеза лансира по bTV бившият вътрешен министър и биш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него е напълно възможно да има връзка между тези събития, случили се в твърде кратък период от време. „При всички положения, когато има сериозна трансформация във властта, то обикновено има турболенции във всички обществени сфери, включително и в организираната престъпност“, обяви още Йовчев. За възможна връзка с Къро, Брат Галев и атентата срещу Гешев заговори и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Цветлин Йовчев обяви, че


през годините силните на деня са използвали Алексей Петров


като оръжие срещу опонентите си, давали са му много власт, включително и неформална, и после са го изпускали от контрол. Йовчев даде пример с ролята на бившата барета в ДАНС по времето на Тройната коалиция и тогава предрече на практика създаването на сглобката. Теза, която по-късно получи потвърждение.

„Дали е възможно някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си – напълно възможно е. Последните му изяви, коментари, публикуването на снимки – навеждат на такава мисъл“, подчерта  бившият председател на ДАНС. Той разказа, че като е оглавил ДАНС, е уволнил Алексей Петров, който тогава беше съветник на председателя Петко Сертов. Причината е, че Петров си позволявал да се меси в оперативната работа на агенцията и да раздава заповеди.

Няколко души, включително бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, изтъкнаха познанството на Петров с бащата на Кирил Петков - Петко. Самият Алексей Петров тогава разказа за това пред bTV. Има и непотвърдена информация, че Петров е помогнал за среща на Кирил Петков с Бойко Борисов след изборите на 2 април м.г., на която е договорен бъдещият общ кабинет. Нещо, което също се оказа вярно.

Така се навърза и другата версия, според която първото покушение срещу Алексей Петров през 2002 г. е


предотвратило заставането му на поста шеф на ГДБОП,


а миналата година се бил запътил към ръководния пост в ДАНС. Самият Петров приживе не отрече, че се готви за мястото, но го завоалира с твърдението, че е готов да работи за националната сигурност.

„Основният мотив за показното убийство на Алексей Петров вероятно е опитът за овладяване на сектор „Сигурност“ от управляващите в момента политически сили, както и заради натрупаните от него деяния – били те чисти или нечисти“, коментира след разстрела пред bTV друг бивш вътрешен министър - Цветан Цветанов. Именно той бе в основата на операцията „Октопод“, при която през 2010 г. Петров беше показно арестуван.

Друга версия дойде, след като изненадващо се появи съобщението, че осъденият украински организатор за покушението с гранатомети срещу Петров през 2015 г.  Роман Логвиненко е пуснат предсрочно от затвора през май м.г. При нея обаче слабостта е, че считаните за преки извършители на атентата Артьом Темпински и Максим Чорний изобщо не бяха открити и не е имало проблем да се организира каквото и да е и в предишен период.

Смята се, че е възможно и трите покушения срещу Алексей Петров - през 2002 г. пред басейна „Спартак“, през 2015 г. до дома му и през 2023 г. над Драгалевци, да идват от едно място. И че в тези случаи може да става дума за отмъщение.

После дойдоха всевъзможни версии за лични и икономически причини,  за това как ей сега ще се разкодира телефонът му и веднага ще лъсне истината, че бил предупреждаван от поне няколко места, че му се готви нещо, че трябвало да се проследи какво става след смъртта му с бизнеса му. Последваха показни акции и разпити на Васил Божков, които МВР и службите под сурдинка свързваха с Алексей Петров. И накрая в тази лавина от намеци, предположения, версии, закани последва едно голямо нищо.


И това убийство почти сигурно отива в рубриката „удобно неразкрити“,


както на Илия Павлов, на Емил Кюлев и на други подобни режисьори в българския политически и криминален свят.

Особен ореол витае и около неразкрития разстрел на Красимир Каменов-Къро в ЮАР. От касата в дома в Кейптаун на убития Красимир Каменов-Къро са изчезнали компромати. Това намекна в интервю за bTV бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. Къро и съпругата му бяха разстреляни в къщата им в богатото предградие Констанция в Кейптаун, Република Южна Африка, на 25 май м.г.

Неотдавна Демерджиев навърза разстрела на Къро с покушението срещу Иван Гешев. „Разследването (на взрива, б.а.) трябва да бъде доведено докрай и да се разбере кой стои зад този взрив и каква е причината за него, дали има връзка със смъртта на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов, подозирам, че има такава връзка“, заяви Демерджиев пред БНТ на 15 юни м.г.

По-късно МВР-шефът обясни, че „освен убийството, има и други действия, които насочват към интересни следи“. Демерджиев поясни, че са отворени „едни каси“, от които не са взети ценностите, а „липсва нещо друго“.

На 27 март м.г. Каменов бе задочно обвинен от Софийската градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 г. Дни по-късно Къро беше пуснат за издирване с червена бюлетина от „Интерпол“.

Задочното обвинение на Къро дойде 10 дни след зрелищната пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, по време на която Каменов беше посочен сред заговорници срещу Гешев. Прокуратурата разпространи записи, намерени на флашки в дома на обвиняем, и обяви, че един от разговарящи е точно Къро. Гешев обясни тогава, че показва на медиите „как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо - известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората“.


За този заговор обаче Къро така и не беше обвинен


Нещо повече. И делото за т.нар. преврат също беше прекратено. И докато по отношение на Къро това беше някак естествено, защото не е жив, така и не става ясно защо не са разследвани другите участници, за които се твърдеше, че имат роля.

Така или иначе и неговото убийство остава в графата „Неразкрито“, независимо от твърденията и на българските власти, че се работело усилено, че има контакт с южноафриканските власти, че бил изпратен специален полицай от България и какви ли не подобни. Година след изключително бруталния и показен разстрел, и то си остава удобно неразкрито.

Наскоро властите в ЮАР пусна снимки на две лица, за които твърдят, че са замесени в убийството на Красимир Каменов. Полицията разкрива, че шестима заподозрени са избягали от местопрестъплението и публикува снимки на двама мъже, които може да са замесени. Според властите двамата може да имат улики, които да разкрият какво точно е довело до убийството на Каменов, жена му и служителите им (също българи). И дотам.

И като се сложи и неразкритото убийство на Нотариуса, картинката започва да става пълна. Защото в неговия случай нещата изглеждат още по-завързани, като се има предвид, че след разстрела му стана ясно, че цели 3 месеци преди смъртта му той не само е бил подслушван, но и проследяван от службите. И как аха-аха и да бъде обвинен. И тук възниква основателният въпрос как така е следен и подслушван, а пък това изобщо не е подпомогнало разкриването на убийството по горещи следи. И за хората от клубовете за млади криминалисти е ясно, че при такива дръзки, показни покушения, най-важните за разкриването на убийствата са първите 72 часа, които и при Петров, и при Божанов, и при Каменов отдавна са изтекли.

Дано МВР и службите опровергаят, но по-всичко личи, трите убийства ще си останат неразкрити, вероятно за радост на куп отговорни фактори в тази държава.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини