"Кралят на криптовалутата" До Куон осъден на четири месеца затвор в Черна гора

Южнокорейските граждани, основатели на фалиралата блокчейн платформа „Тераформ Лабс“, До Куон и Хан Чан-Джун бяха осъдени днес на по четири месеца затвор в черногорската столица Подгорица за фалшифициране на документи, съобщи черногорската телевизия РТЦГ.

„На 19.06.2023 г. Основният съд в Подгорица публично обяви присъдата, с която определи обвиняемите До Куон и Хан Чан-Джун за виновни и ги осъди на затвор с продължителност по 4 месеца, в които е включено и времето, проведено в ареста от 23.03.2023 г. до 15.06.2023 г.“, пише в съобщение на съда.

До Куон, известен като краля на криптовалутата, и съдружникът му Хан Чан-Джун бяха задържани на 23 март, докато се опитваха да се качат на полет за Дубай от летището в Подгорица с фалшиви документи. Южна Корея и САЩ поискаха екстрадицията от Черна гора на До Куон след приключване на делото срещу него в страната.

По време на защитата по делото за фалшифициране на документи южнокорейците са опитали да докажат, че паспортите от Коста Рика, с които са се опитали да напуснат Черна гора, са били придобити със законна процедура на страната, която ги е издала. Като част от присъдата са конфискувани двата паспорта от Коста Рика, както и два паспорта от Белгия и две лични карти, за които е било доказано в съда, че са фалшифицирани.

Обвиняемите имат право да обжалват присъдата в срок на осем дни след получаване на писменото решение.

През септември миналата година в Южна Корея бе издадена заповед за ареста на До Куон, след като криптовалутата Тера (Terra) се срина, а компанията "Тераформ лабс" (Teraform Labs), собственост на До Куон, фалира в средата на миналата година. Освен криптовалутата Тера беше създадена и Луна (Luna), която също се срина през май миналата година. Световните медии съобщиха, че инвеститорите са загубили около 42 милиарда долара.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини