PayPal пусна стейбълкойн, обвързан с долара

Популярната платежна услуга PayPal пусна собствена стабилна криптовалута, обвързана с щатския долар. С течение на времето стейбълкойнът ще стане достъпен за всички потребители на PayPal, първоначално в САЩ.

PayPal USD (PYUSD) се емитира от компанията за криптовалута Paxos Trust. Това е цифров актив, обезпечен с парични депозити, краткосрочни съкровищни ​​облигации и други парични еквиваленти.

Стейбълкойнът може да бъде обменен по всяко време за долари или други криптовалути, налични в мрежата на PayPal. Цифровият актив може да се използва и като платежно средство; скоро ще се появи в популярното приложение за плащане PayPal Venmo, както и в крипто портфейли на трети страни извън мрежата на PayPal.

Платежната услуга PayPal, която вече има повече от 431 милиона потребители по целия свят, въведе криптовалути през 2020 г. Те са налични в платформата за покупка и продажба, както и за извършване на плащания, отбелязва Блумбърг.

Токенът PYUSD първоначално ще се използва в сектора на криптовалутите и Web3 приложенията за търговия с цифрови активи и извършване на транзакции в игри, а след това постепенно ще се разпространява като средство за парични преводи и микроплащания.

Експертите по криптовалута отдавна са убедени, че стейбълкойните са най-доброто средство за извършване на мигновени парични преводи и плащания. Но разпространението на тези активи е възпрепятствано от централните банки, заети с издаването на официални цифрови валути.

Спиращ факто е и провалът на частни проекти за криптовалута, най-големият от които беше сривът на двойката Luna и TerraUSD през май миналата година. През февруари Държавният департамент на финансовите услуги на Ню Йорк (NYDFS) нареди на Paxos да спре издаването на стейбълкойна BUSD на криптоборсата Binance.

PYUSD не изглежда да е в опасност: PayPal получи лиценз в щата Ню Йорк за проект за криптовалута и нейният стейбълкойн ще бъде регулиран продукт. От септември Paxos ще публикува месечни отчети с подробности за активите, подкрепящи PYUSD.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини