Дете е звъняло 341 пъти на тел. 112, за да си говори с операторите

341 позвънявания от един телефон са получени на Единния европейски номер  за спешни случаи 112.

Телефонът е на родителите на 8-годишно дете от Виница, което играейки си е набирало 112. Детето не е подавало фалшиви сигнали, а само искало да си говори с чичкото и лелята. Позвъняванията са започнали на 1 юли 2022 година и са продължили до 22 август, когато от ОД на МВР- Пловдив са потърсили за съдействие Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/. Загадка остава защо не след третото или четвъртото позвъняване, не след  четиридесетото, а чак след  341 позвънявания от центъра са потърсили отговорност от родителите и детето. На проведеното възпитателното дело, в Комисията е обяснено на детето и родителите му за носената от тях наказателна отговорност за подаване на фалшиви сигнали и многократни позвънявания на телефон 112. Обяснено им е, че подаването на фалшиви сигнали може да лиши от спешна помощ хора в беда.

Случаят е от миналата година и  стана известен след като отчетът на МКБППМН беше предоставен на общинските съветници за одобрение. В него са посочени по-интересните прояви и престъпления, извършени от деца.

В друг случай 15- годишен се обажда  на 112 и подава фалшив сигнал за ПТП в района на гробището на гр. Първомай. На сигнала своевременно са се отзовали службите на Полиция, Пожарна и Бърза помощ, които установяват липсата на произшествие. Деянието се квалифицира като престъпление по смисъла НК и  нарушение на чл. 28, ал. 1 от Закона за националната система спешни повиквания с ЕЕН 112. За тази проява също има възпитателно дело в Комисията.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини