Всички училища в община Асеновград могат да получат финансиране за STEM среда

Всички училища на територията на община Асеновград ще могат да получат средства по процедура „Училищна STEM среда“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Процедурата за кандидатстване бе отворена преди дни, като непосредствено след това, общинското ръководство организира среща с директори и представители на всички учебни заведения, на която бяха разяснени основните параметри и етапи за кандидатстване.

От ръководствата на училищата се изисква да кандидатстват индивидуално, като подадат концепцията си, придружена от съответната документация, по електронен път през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 г.

Всяко едно от 15-те училища, разположени на територията на община Асеновград, е директен бенефициент по проекта и ще получи финансиране за изграждане на STEM среда.

Това са: ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Христо Ботев", ОУ "Отец Паисий", ОУ "Петко Каравелов", ОУ "Никола Вапцаров", ОУ "Панайот Волов", СУ "Св. Св. Кирил и Методий", СУ „Св. княз Борис I”, ПГ "Св. Патриарх Евтимий", ПГ "Цар Иван Асен ІІ" и ПГ по ХВТ "Св. Димитрий Солунски" (за града), както и по селата - ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" (Боянци), ОУ "Отец Паисий" (Мулдава), ОУ "Климент Охридски" (Златовръх), ОУ "Отец Паисий" (Тополово).

Средствата се предоставят за извършване на строително-монтажни дейности. А именно: преустройства на кабинети (ново разпределение и оформяне на пространства, зони и др.), купуване на техника и модерно оборудване (интерактивни дъски, компютри, таблети, технологично обзавеждане, оборудване за кабинети по физика, технологии, инженерство и др.), закупуване на софтуерни продукти. Целта е да се създадат условия в училищата, които да повишат интереса към науката, технологиите, инженерството и математиката.

В превод STEM ("Science, Technology, Engineering, Math") най-общо означава "Наука, Технология, Инженерство, Математика" и е основана на идеята за фокусирано обучение по тези 4 направления.

Вместо да се преподават посочените дисциплини, като отделни предмети, те се интегрират в модел на обучение, базиран на реално приложение.

Това, което отличава STEM от традиционното образование и наука, е смесената учебна среда, демонстрирана пред учениците - как научният метод може да бъде приложен в ежедневието.

Непрекъснатият напредък на технологиите променя начина, по който децата учат, свързват се с другите и взаимодействат помежду си всеки ден.

STEM обхваща 4-те принципа, идентифицирани, като ключови в образованието на XXI в.: творчество, сътрудничество, критично мислене и комуникация.

Чрез интерактивния преподавателски метод учениците развиват ключови умения, като: творческо мислене; критичен анализ; работа в екип; инициатива; общуване; математическа грамотност.

Поддържането и развитието на STEM образованието може да помогне за успешното намиране на работа, гарантиране на сигурността й, развитие в кариерата и пълноценно функциониране в обществото.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини