Първомайски ученици са национални победители в конкурс за STEM технологии

Иван Димитров, Ангел Богданов и Евелин Стоянова са национални победители в категорията STEM технологии за ученици от VIII до XII клас в VI  конкурс  „STEM науки в България“. Те разрабoтиха високотехнологична пейка,която проверява и отчита  влажността и температурата на почвата на поставените в нея саксии.

Младежите са ученици в 11. клас на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. За конкурса са научили от преподавателката си Златка Гарова, която и им е съдействала.

Първо са получи помощ от дърводелската работилница на общината. Тримата избрали дизайна. Вградили платки, свързани със сензори, които отчитат влажността и температурата на поставените саксии с цветя. След това са програмирали на C (си)  кода и логиката за направата на технологията.  Получили са помощ и от докторантът инж. Валентин Петров. Той им помогнал за спояването на елементите  и свързването на устройството със слънчева батерия.

Информацията, която се получава чрез това устройство се изпраща на сървър,  който може да бъде следен чрез смартфон. Данните могат да бъдат представяни чрез таблици и диаграми.

Сензорите, които са монтирани на пейката светят в зелено когато влажността е оптимална и стават червени, ако растенията искат да бъдат полети.

Разработката на Иван, Ангел и Евелин може да намери приложение както в оренжарийното производство, така и за вътрешен дизайн на сгради и паркове и градини.

За своята „STEM пейка“ екипът ще получи сертификат, книгата  „STEM ученически проекти“ и златни медали. Медалите и сертификатите се планира да бъдат връчени по време на 3-та Национална конференция „SMART STEM Образование и иновации“.

От тримата само Иван е избрал в бъдеше да продължи да се занимава с технологии, но и приятелите му считат, че участието в конкурса за STEM разработки е полезен опит.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини