Мария Габриел: При прозрачност върху алгоритмите и данните, с които те боравят, изкуственият интелект е възможност

    Изкуственият интелект, който все по-осезаемо навлиза в битието на човека, е възможност, но може да носи и много голям риск. Затова е необходимо да следим много внимателно за прозрачността на алгоритмите и данните, с които те боравят. Това заяви в Хасково тази вечер еврокомисарят по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя подчерта, че рисковете идват от генериране на фалшиви новини, дезинформация, явни начини на боравени с данни, което може да води до дискриминация или до негативни феномени.

    Българският еврокомисар обаче е убедена, че идвайки от учители, които знаят как да ги използват, знанията за цифровите технологии, ще развиват младите хора. „Общоевропейското предизвикателство е повече учители да имат достъп до новите технологии и да боравят с тях. Защото новите технологии в ръцете на умел учител ще предпазят много повече децата от рискове и негативни аспекти. Радвам се, че като Европейски съюз сме първи със законодателство, отнасящо се до изкуствения интелект. “, посочи Мария Габриел.

    Еврокомисарят е в Хасково като патрон на Компютърна школа „Вале“ към Читалище „Заря“, с ръководител Людмила Стайкова . През тази година се навършват 25 години от създаването й, а читалището отбелязва 165 години от основаването си.

    Повод Мария Габриел да е в южния град е и 14-ото издание на Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, на който домакин е Хасково. Читалище „Заря “, Фондация „Еврика“ и Компютърна школа „Вале“ са негови организатори.

    „Това, което виждаме в школа „Вале“ и чрез конкурса, са ползите от новите технологии. Истински се гордея с децата на Хасково, защото за мен те изразяват таланта на България в неговата най-красива форма", каза още Мария Габриел и подчерта, че Хасково дава прекрасен пример, че цифровите умения не бива да бъдат самоцел. "Никога цифровите технологии не трябва да заместват учителите, човешките контакти, приятелствата.“, посочи тя.

    Мария Габриел даде за пример, че чрез работата си в компютърната школа децата от Хасково показват, че новите технологии, управлявани от човека, могат да носят послания за добро, за ценности, за история, за традиции и идентичност.  „Надявам се, че такива добри примери ще имат по-голяма гласност, защото, ако Европа иска да се справи с предизвикателство цифровите технологии да носят повече ползи, отколкото рискове, имаме нужда всички деца в Европа, да бъдат като децата в Хасково“, посочи още Мария Габриел.

    Тя беше посрещната с много цветя и вълнение от възпитаниците на Компютърната школа. Кметът на Хасково Станислав Дечев също приветства българския еврокомисар.

    Във фоайето на читалище „Заря“ гостите разгледаха изложбата на дигитални рисунки, а по-късно присъстваха и на награждаването на победителите в конкурса.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Но
      Нормален
      4 -1
      21:37, 21 апр 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини