85 сигнала за противообществени прояви и престъпления на малолетни и непълнолетни в Хасково за година

85 сигнала за противообществени прояви и престъпления от непълнолетни са постъпили от Районна прокуратура-Хасково в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Данните са отчетени в доклада на Комисията пред Общинския съвет на Хасково, кой  още бъде разгледан на предстоящата сесия. Те обхващат периода 2021/2022 година.

В него членовете на Комисията отчитат като негативно влияние периода, в който заради ковид пандемията децата са били по-дълго у дома си и не са били обхванати в училищната среда ежедневно. Този факт е довел и до отпадане на някои от тях от образователната система. Комисията отчита като ново предизвикателство пред институциите връщането им обратно.

За периода  са образувани 67 възпитателни дела, разгледани с наложени възпитателни мерки са 61 възпитателни дела за 84 деца. Три възпитателни дела са били прекратени към края на отчетния период, поради обстоятелството, че децата и семействата им са напуснали общината или страната.

Кражбите, в това число и две с взлом, са най-много в отчета на Комисията-25. Престъпленията, свързани с наркотици са -18, в 10 от случаите става въпрос за престъпления, извършени от деца и тийнейджъри, свързани с унищожаване или повреждане на имущество.

Наложените възпитателни мерки от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са 114.

По отношение степента на образование, 28% от извършителите не са завършили начален етап, 32% с начално образование и 36% с основно образование и със завършен първи гимназиален етап са 4%. 

В резултат на обмена на информация между институциите и създадената база данни става ясно, че в края на 2022 година, по данни на МВР, водените на отчет в Детска педагогическа стая деца са 82, а преминалите през специализираната институция са 10.

29 от проблемните деца живеят и растат в криминогенна семейна и приятелска среда.

Според отчета няма засечени случаи на проституиращи и просещи деца на територията на общината. През 2022 г. на територията на Община Хасково няма идентифицирана жертва на трафик. 

По данни на отдел "Закрила на детето" през отчетната година е работено по 438 случая на деца в риск, като 189 от тях са нови за системата. За две деца е наложена "полицейска закрила".

От извършителите на противообществени прояви и престъпления 72 са момчета и 12 са момичета. Девет от децата, извършители на престъпления, са на възраст между  8 и 13 години.

27% от децата с противообществени прояви живеят в пълни семейства, за 55 % се грижи един родител, 16% са при близки или роднини и 2% са в социална услуга.

Според отчета се запазва тревожната тенденция от предишната една година по отношение на непълнолетните родилки и съпътстващите в ранни бракове момичета.

На територията на общината през 2022 година е работено по 97 такива случая.

Като реакция на тези противообществени прояви от малолетни и непълнолетни от Местната комисия организират различни прояви през годината-инициативи и концерти, които да ангажират свободното време на децата и тийнейджърите от една страна, а от друга и като време за превенция. Работи се активно и с останалите институции, ангажирани с проблема, като се правят и съвместни инициативи по училищата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини