Кметът Митков раздаде лакомства на децата във Воден в Деня Арифе

Изображение 1 от 3

    Кметът на община Първомай гостува на жителите на село Воден по покана на кмета Мухамед Абед. Поводът е краят на  свещения месец Рамазан. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

    Най-напред общинския кмет пи кафе заедно с мъжете от селото, по време на което разговаряха не само за проблемите на жителите на Воден, а и за общите ценности на хората от различните религии в региона.

    След това Николай Митков, заместникът му, Хамди Мустафа и Мухамед Абед се наредиха на опашка, за да раздадат сладки лакомства на десетки деца, така както повелява традицията в Деня Арифе.

    Празникът е известен и като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат и се празнува след едномесечен пост по време на свещения месец Рамазан.
    През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.
    По традиция първият празничен ден се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи. На празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини