Подписахме с Гърция за петролопровода Александруполис-Бургас и газовите доставки

В присъствието на президента на България Румен Радев и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас подписаха два меморандума - единият за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас, а другият - за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.  

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че подписването на меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, е значимо политическо събитие, което надхвърля границите на България и Гърция. Това събитие идва в геополитическа ситуация, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава икономически проблеми, като превръща енергията в инструмент за изнудване на държави, каза на брифинг в Атина Мицотакис.

По думите му единственият отговор е бързо да се откажем от руските енергийните източници и да диверсифицираме енергийните маршрути.  

Гърция и България, освен всичко това, насърчават от три години насам това сътрудничество. То се задълбочава с меморандума за сътрудничество между министерствата на енергетиката на двете страни в областта на сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите на двете страни ще могат да съхраняват природен газ в газохранилището в „Чирен“, добави Мицотакис. Българските компании ще могат да се възползват от Ревитуса до Атина, посочи премиерът на Гърция. По този начин компаниите от двете страни разполагат с осигурени резерви в случай на необходимост.

Това е двустранно споразумение с общоевропейски обхват, като превръща двете ни страни в кръстопът за пренос на газ, не само за Балканските страни, но и за останалата част от Европа, коментира още Мицотакис. То е продължение на подобен договор, който вече сме подписали с Италия и по този начин създадохме алтернативна енергийна мрежа със стратегическо значение, добави той. 

София и Атина се ангажират още да проучат възможността за изграждане на нов петролопровод, който да свързва двете ключови пристанища Александруполис и Бургас, но и да свързва две морета - Егейско и Черно море, каза Мицотакис.

Той се обърна към президента Радев с думите, че този проект се заражда на фона на нови обстоятелства. Според него този петролопровод ще даде възможност да се пренася петрол по по-бърз и по-евтин начин, не само защото замества танкерите, задължени да преминават през Босфора, но и защото се съчетава със съоръжения, които са в експлоатация или са в процес на изграждане, коментира премиерът на Гърция. 

Вече сме в краен етап на изграждането на съоръженията за регазификация и съхранение на втечнен природен газ в Александруполис, посочи още Кириакос Мицотакис.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини