Проектът за софийския завод за горене на боклук провален от обжалвания

Вече е факт, че със средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) проектът за финансиране на „Топлофикация - София“ за изгаряне на RDF няма да се изпълни.

Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова относно „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община".

Тя припомни, че проектът е от 2018 г., като по думите ѝ Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предупреждавало Столичната община, че ще се стигне до този развой. Сега министерството ще направи всичко възможно да не се допусне загуба на средства по ОПОС, отбеляза също Карамфилова.

Размерът, който е определен по ОПОС, е над 177 млн. лв. Ние сме дали на Столичната община 40% аванс в размер на 70 млн. лв., който все още е наличен по сметката на общината, посочи още тя. Карамфилова подчерта, че МОСВ е показало „червена лампа“ на общината, че допустимостта на разходите по ОПОС е 31 декември 2023 г. Тя заяви също, че тези средства ще се върнат по линия на ОПОС.

Министърът обясни, че всички рискове са били набелязани навреме и затова е предоговорени средства по ос „Отпадъци“. Средствата ще бъдат „релокирани за индексиране на договори пред високата инфлация“, поясни също Карамфилова.

Йорданка Фандъкова призна, че общината си е давала сметка, че проектът е труден и рисков, но важен за столицата. Тя коментира, че основната процедура за избор на изпълнител на инсталацията е била обжалвана „на всички възможни инстанции“ от участниците. Според нея това е довело до забавянето на проекта.

Проектът за инсталацията за производство на енергия от RDF гориво е последната завършваща фаза на общата система за управление на отпадъци на София и това е проектът, който премина през всички проверки на Европейската комисия (ЕК) и компетентни дирекции, коментира кметът. Тя отбеляза, че общата стойност на проекта е бил 369 млн. лв., от които 58,2% финансиране по ОПОС.

Фандъкова смята, че инсталация обаче е важна не само за отпадъците на града, а и за диверсификация на горивото на „Топлофикация – София“. По думите ѝ в тази връзка се търсят варианти по други механизми като RePower EU или Фонда за модернизация.

Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. Това се казва в прессъобщение на "Демократична България"(ДБ), в което се цитира мнението на Бойко Димитров, общински съветник и член на ръководството на “Да, България”.

От ДБ припомнят, че отдавна са предупредили, че строителството на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е вреден и ненужен проект.

В сряда вечерта “Топлофикация София” публикува решение за прекратяване на процедурата, като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат, се посочва в текста.

Процедурата дава възможност за обжалване на решението на “Топлофикация”, но това ще забави още процеса и ще означава 100 процента загуба на европейското финансиране, според ДБ. От формацията отбелязват също, че още през 2018 г. са инициирали подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я е игнорирал. След това общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат - ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението, се казва в прессъобщението. 

"Още при възлагането на обществената поръчка през 2021 г. “Демократична България” посочи, че тя е обречена, поради грешки в нея, както се и случи. Комисията избра за изпълнител обединение около "Микс констракшън“, в което участват освен българската компания, така и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединение не отговаря на критериите, които се изискват от кандидатите. Съответно остана само един допустим участник - Богомил Манчев и синът му през фирмата им "Джи Си Ар“", пишат от ДБ. 

“Упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект доведе до шест пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс. Към сметката добавяме още 300 млн. лв., с които София построи другия завод за производство на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в обществените поръчки, за да извозват боклука ни. Тези изхвърлени на вятъра средства трябваше да използваме за промяна на целия процес по сметосъбирането и можехме отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене”, коментира Симеон Ставрев, цитиран от пресцентъра на ДБ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини