Емил Димитров за арестите, уволненията и депонирането на боклука

Министърът на екологията е Емил Димитров е готов да освободи поста, ако това му бъде поискано, съобщи самит той пред БНТ. 

Ревизоро, както популярно го наричат всички, дойде на поста преди около 40 дни на мястото на Нено Димов, а кандидатурата му беше предложена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Днес Димитров намекна, че с действията си си е създал много врагове, без да навлиза в подробности. А на въпрос кой би могъл да го смени на поста отговори: "Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал".

Емил Димитров реагира остро и се изказа саркастично заа акцията на прокуратурата и икономическа полиция в "Басейнова дирекция Пловдив". Вчера там беше задържана началничката на структурата, а днес се очакват подробности за операцията.

"Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив", каза министърът по повод присъствието на въоръжение полицаи при акцията. Емил Димитров изрази и мнение, че са проблеми, трупани преди повече от 20 г., е арестуван човек, който е взел мерки нещо да се промени. Освен това е на поста от 2 г.

"Браво на икономическа полиция, браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я. Нарочно не съм се обаждал да питам за детайли заради тези сондажи, които са в един от заводите. Но те са установени от 2003 година. Тази жена е от последните две години, тя е създавала актове. Със същия успех шефа на РЗИ беше освободен, защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда", коментира Димитров.

Според него при този стил на работа чака оставки на ръководителите и на другите басейнови дирекции в страната. "Вече не мога да гарантирам, че ще има контрол върху замърсяването на реките", екоминистърът.

Той все пак уточни, че вината не е на прокуратурата, а на наслагвания, трупани с години. Министърът очаква акциите да имат ефект и предприятията да се замислят, преди да правят незаконни сондажи за вода.

Емил Димитров коментира, че в София трябва да има завод за преработване на боклук, за да не се прави "национално турне на отпадъците из България".

Той посочи, че 25% от боклука в страната е предвидено да се преработят и да станат годни за горене. До 65% би трябвало да се рециклират и едва 10% да се депонират. В момента обаче 90% от боклука се депонирал.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    К
    К
    1 0
    11:16, 26 фев 2020
    редакцията , да ви еб. мама..та! Защо не публикувате.
Последни новини