Данаилов: Със служебно правителство ЕК няма да предоговаря ПВУ за въглищните централи

Със служебно правителство ЕК няма да преговаря за предоговаряне, защото това е дългосрочен ангажимент - поне до 2026 г. Трябва да се даде повече време, за да се затворят плавно централи. Плановете за възстановяване и справедлив преход, както и средствата за рекултивация гарантират поетапно хората да запазят работните си места. Това каза за "Твоят ден" енергийният експерт и бивш заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

"В момента очевидно има нужда от въглищните централи за производство на електроенергия. Енергийната ни стратегия трябва да бъде приета от парламента с хоризонт до 2050 г. Ресорният зам.-министър на финансите, отговарящ за ПВУ, отиде на работа в ЕК. Това награда ли е за свършеното и ангажиментите, поетите от държавата? Има ли конфликт на интереси? Ивайло Яйджиев дали е получил пост срещу определени ангажименти", попита Данаилов.

По думите му трябва яснота кои централи ще се затворят по ПВУ, иначе няма да се получат средствата по Плана за справедлив преход. "Искането им е ограничаване на вредните емисии чрез затваряне на централи, ограничаване на дейността е икономически невъзможно. Или трябва огромно съкращаване на хора, или допълнително финансиране. Възможностите за предоговаряне се изчерпват", подчерта Данаилов. И допълни, че планът дава гаранции за работните места", посочи той. 

Според него ПВУ на всяка държава е различен, а всяка от тях е поела различни ангажименти. "Освен в ТЕЦ, то и в мините също работят хиляди души. Там ще тече дълъг период на рекултивация на земите, те се простират на 1% от територията на държавата. В Плана за справедлив преход е предвидено развитие на индустриални паркове", коментира той. По темата с газа експертът заяви, че сделката с Турция е добър ход.

"Важно е да се знаят две неща - Мицотакис миналата година каза, че може да осигури руски газ на България. Путин и Ердоган през октомври пък казаха, че Турция ще стане газов хъб, което предполага сближаване на техните взаимоотношения. Възможно е у нас както да идва руски газ, така и американски, и катарски и ирански газ през Турция", отбеляза Данаилов.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини