Телескопът "Джеймс Уеб" засне най-загадъчната луна в Слънчевата система

Изображение 1 от 2

    НАСА използва най-новия си космически телескоп, за да заснеме Титан. Луната на Сатурн продължава да изумява учените със своята динамична атмосфера и терен, напомнящ на земния.

    Проучването на луната е трудно, заради отдалечеността й от земята и плътната й атмосфера. С помощта на близката инфрачервена камера (NIRCam), прикрепена към телескопа "Джеймс Уеб", учените заснемат облаците на Титан.

    Астрономите откриват, че атмосферата на луната е многослойна. В нея се формират облаци, които променят формата си и изчезват. Това прави периодичните валежи от течен метан още по-вероятни.

    Титан е един от най-сходните на Земята обекти в Слънчевата система. Има атмосфера, съставена от основно от азот и метан, която е по-плътна от земната. На повърхността на Титан има течни реки, езера и морета от метан. Знае се, че човек може да оцелее на Титан без скафандър - необходима е само кислородна маска и достатъчно топло облекло. Средната температура е около -179 градуса по Целзий.

    Мисията Dragonfly или "Водно конче" на НАСА ще бъде изстреляна към Титан през 2027 година. Очаква се тя да достигне до луната през 2034 година и да я изследва в детайли.

    Изследване от 2021 г. твърди, че кратерите на Титан имат всички нужни съставки за възникване на живот.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини