Телескопът "Джеймс Уеб" откри за първи път светлина на планета, подобна на Земята

Благодарение на телескопа на НАСА "Джеймс Уеб" беше направено още едно революционно откритие за Космоса.

Когато става въпрос за нови открития в Космоса, трябва да благодарим на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), който беше изстрелян през 2021 г.

За малко повече от година, откакто JWST е изстрелян в Космоса, той е видял много неща - например звезда, която се ражда на 1300 светлинни години от Земята, или звезда на прага на смъртта. Освен това изключително усъвършенстваният телескоп е заснел няколко изображения с висока резолюция на галактики, черни дупки и много други.

Впечатляващата работа на JWST не спира дотук, тъй като той има значителен принос и в областта на физиката.

И сега в едно от последните си открития телескопът продължи работата на инфрачервения космически телескоп на НАСА "Спицър". Преди около осем години "Спицър" откри седем планети, обикалящи около една и съща звезда, която по-късно стана известна в научната общност като TRAPPIST-1. Звездата, която се намира на около 40.7 светлинни години от Земята, е открита преди около 24 години. Предвид това колко впечатляващ е усъвършенстваният телескоп, изследователите успяха да изследват една от откритите планети.

TRAPPIST-1 b е подобна на Земята по своя състав, а освен това се смята, че е с размери, близки до тези на нашата планета. Последните открития са наистина революционни, тъй като за първи път е засечена светлина, излъчвана от друга планета извън нашата Слънчева система.

В съобщение за пресата НАСА заяви: "Резултатът е важна стъпка в определянето на това дали планетите, които обикалят около малки активни звезди като TRAPPIST-1, могат да поддържат атмосфера, необходима за поддържане на живот. Това също така е добро предзнаменование за способността на телескопа да характеризира умерени екзопланети с размер на Земята с помощта на MIRI".

Томас Грийн, астрофизик в Изследователския център "Еймс" на НАСА и водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature, добави: "Тези наблюдения наистина се възползват от възможностите на телескопа в средния инфрачервен диапазон.

Никой от предишните телескопи не е имал чувствителността да измерва толкова слаба светлина в средния инфрачервен диапазон".

За съжаление планетата няма атмосфера, като учените установиха, че едната ѝ страна е в постоянна тъмнина, а другата е обърната към звездата ѝ през цялото време.

"В Млечния път има десет пъти повече такива звезди, отколкото звезди като Слънцето и вероятността те да имат скалисти планети е два пъти по-голяма, отколкото звездите като Слънцето", допълва Грийн.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини