Франция разработва ферменти на бъдещето, затоплянето на климата променя виното и сирената

Да се избегне твърде високото съдържание на алкохол във вината под влиянието на климатичното затопляне и да се изработят вкусни сирена на растителна основа във Франция. Това са целите, които си поставят агрохранителната промишленост и научните сътрудници в програмата за разработване на "ферменти на бъдещето", представена днес и цитирана от Франс прес.

Тази програма за изследвания – иновации, навлязла в оперативната си фаза, е координирана от Националния изследователски институт по земеделие, храни и околна среда (Inrae) и Националната асоциация на хранителните промишлености (Ania) , основна организация в сектора.

Ферментите са микроорганизми (бактерии или дрожди), които участват в производството на хляб, бира, сирене и кисело зеле и др. Изследователите и предприемачите търсят нови начини да ги комбинират, за да подобрят без добавки вкуса, текстурата и срока на годност на продукта. 

Секторът на винопроизводителите, който се сблъсква с все по-високоалкохолно производство заради затоплянето на климатa, очаква "процеси на ферментация, които ще позволят да се регулира по-добре алкохолното ниво, както и сетивния отпечатък – вкуса на виното", заяви Дамиен Пено, главен изпълнителен директор на програмата "Ферменти на бъдещето".

Първите конкурси за проекти ще стартират в началото на 2023 година с надеждата да се постигнат резултати от 2025 година.

Програмата е финансирана от държавни средства в размер на 48,3 милиона евро посредством инвестиционен план Франция 2030 година. "Подобен бюджет се очаква и от промишлените партньори", сред които и мултинационалната компания "Данон" (Danone), така че става дума за общ бюджет от около 100 милиона евро за 10 години", според ръководството на програмата "Ферменти на бъдещето".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини