Радев ще пита партиите какво предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет

На предстоящите консултации за формиране на правителство ще търся отговор какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16. Това заяви президентът Румен Радев, който прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили. 

Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с предложения и искане за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция и Израел. Зависи дали ще получим изгодно предложение. "Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен в Народното събрание. Само и единствено Народното събрание може да вземе такова решение", заяви държавният глава. 

Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите. Така президентът Радев коментира идеята за това украинският му колега Володимир Зеленски да направи обръщение при отриването на 48-ото Народно събрание.

Радев заяви още, че очаква „час по-скоро” фокусът на обществения и политически живот у нас да се върне върху реалните проблеми на страната и хората.

Държавният глава подчерта още, че на изборите преди две седмици гласоподавателите не са дали категорична подкрепа за нито една партия и затова трябва да има диалог. Пътищата напред били два: съставяне на правителство „с много компромиси” или поредни предсрочни избори.

Радев коментира и решението на партиите от новия парламент посланиците на Русия и Беларус да не бъдат канени на първото заседание.

„Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства от пленарната зала”, категоричен бе президентът.

По темата за замесването на България в случая с взрива на Кримския мост, Радев заяви: „Искам да поздравя службите и кабинета за бързия и категоричен отговор. България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити името на страната ни да бъде свързвано с терористична дейност”.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини