Сериозни разминавания по фундаментални въпроси. "Възраждане" няма да се среща с Габровски

Заради сериозни разминавания по фундаментални въпроси „Възраждане“ няма да отиде на срещата с проф. Николай Габровски, кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Това каза по време на брифинг в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, председател и на парламентарната група на „Възраждане“.

Костадинов посочи, че сред тези фундаментални въпроси са референдумът за членството ни в еврозоната и приемането на еврото, закупуването на нови осем изтребителя F-16, предоставяне на българско въоръжение безплатно на Украйна и вкарването на американско ядрено гориво. Ако ние имаме разминаване по такива крупни въпроси, няма какво да говорим по другите, коментира Костадинов. Ще му пратя аргументиран отказ и няма да отидем на тази среща, добави той. 

Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство с мандат на „Възраждане“. Ние сме готови с проект за кабинет и искаме третия мандат за нас, каза Костадин Костадинов в отговор на въпрос за третия мандат. 

Поводът за пресконференцията са предлаганите от "Възраждане" промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които са били обсъдени от ресорната комисия по образование в парламента. Костадинов отбеляза, че всички техни предложения са били посрещнати с одобрение от страна на синдикатите и учителите, но очаквано, по думите му, са срещнали съпротива от страна на неправителствени организации. Ивайло Папов уточни, че от "Възраждане" настояват учениците между втори и четвърти клас, ако не покриват образователните компетентности, да остават да повтарят, защото се е създала опасност детето да отиде в пети клас и да не може да чете и да пише. Другото нещо, което ние предложихме, е мандатността на директорите и, за съжаление, то се оказа най-големият препъникамък по време на обсъжданията в образователната комисия, коментира депутатът.

От "Възраждане" настояват за атестирането на учителите. По думите на Папов то в момента се извършва проформа.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини