Стайно растение размахва мачете

В случай, че не сте знаели, растенията вече могат да управляват роботи. Както всичко живо, растенията произвеждат малки електрически сигнали и сложни сензори могат да ги уловят и да ги превърнат във входни данни. Сега, с малко фантазия, можете да видите как може да започне въстанието на листните киборги.

Артистът и изследовател Дейвид Боуен даде на стайно растение контрол върху индустриална роботизирана ръка и след това го въоръжи с мачете в името на науката. Това, което се случва след това, е хаотична проява на ярост, може би натрупана от всичките пъти, когато са забравили да полеят растението.

"Системата използва микроконтролер с отворен код, свързан към растението, за да чете различни сигнали за съпротивлението в листата на растението. Използвайки персонализиран софтуер, тези сигнали се прилагат в реално време към движенията на ставите на индустриалния робот, държащ мачете", пише Боуен.

"По същество растението е мозъкът на робота, който контролира мачетето, определяйки как то се размахва, удря, нарязва и взаимодейства в пространството."

Въпреки че изглежда заплашително и понякога дори преднамерено, движенията са напълно произволни и филодендронът не осъзнава новата си сила. Затова пък демонстрира лекотата, с която дори най-простите входни данни могат да доведат до опасни резултати.

Режещият филодендрон се присъединява към дружината растения киборги - спанак, който може да изпраща имейли, и друго растение на Боуен, което пилотира дрон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини