С песните на поколенията: 45 години хор "Орфей"

Изображение 1 от 5

    Г-жо Цветкова, през 2022 година се навършват 45 години от  създаването на  хор „Орфей“ , честита годишнина! Как ще отбележите този празничен момент?

    С празничен концерт на 1 октомври. Нарекли сме го "С песните на поколенията", защото днешният състав ще изпълни песни, които са пели други поколения орфейци през годините. Концертът е от 18.30 ч. на сцената на театър „Иван Димов“. Всички сте добре дошли, ще ви очакваме.

    Но нека от настоящето и крачките напред, да направим няколко стъпки назад и да се върнем към създаването на хора, припомнете ни накратко историята на „Орфей“.

    Хорът е създаден точно на 1 октомври през 1977 година от маестро Боян Боев, диригент Таня Манолова и пианиста Сийка Стефанова. Само две години след основаването си печели званието „Представителен”, което е най-високото отличие за самодеен творчески колектив в България. И следващите успехи защитават престижната титла. Орфейци са лауреати на фестивали и конкурси в страната и чужбина от 1979 до днес: Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София, Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

    Хор „Орфей“ е неизменна част от Вашия живот, Вие сте била част от състава като хорист, а сега сте негов диригент. Как се случи този избор?

    Случи се съвсем спонтанно. Аз съм разказвала и друг път, че като малка често се оглеждах в екрана на телевизора, "дирижирайки "оркестъра" по радиото. И когато Боян Боев ми предложи да продължа образованието си с музика, веднага се съгласих. Попадайки като студентка в класа по хорово дирижиране на доц. Крикор Четинян, вече бях сигурна, че точно това искам да работя-искам да съм диригент на хора.

    В годините назад и сега хор „Орфей“ развива младите таланти на Хасково, нещо повече-той е една от емблемите на града и това сигурно ви прави много горди. Но как Вие, като ръководител, успявате да поддържате хора в тези нелеки времена, как осигурявате финансирането за пътуванията, за концертите и изявите?

    Хорът вече 20 години е под шапката на общинско предприятие "Младежки център" и това улеснява нещата по отношение на заплата за диригент и корепетитор. Няма да коментирам размера на тези заплати, той е обиден. Но с участията и пътуванията е много трудно. Насочвам се първо към участия, които не изискват големи суми, за да могат семействата на децата да ги покрият. Или пък се включваме във фестивали, в които организаторите поемат нощувката и храната, така беше при последното ни участие в Националния фестивал на детските и младежки хорове във Варна. И не на последно място сдружението на родителите на моите хористи "Орфей1977" пише проекти и участва в сесии за финансиране на пътувания.

    Концертите в Хасково ги правим в залата на Младежки център. Сега, заради важността на събитието, концертът за 45-годишнина ще бъде в театъра. И благодаря на неговия директор Стелиян Николов, че ни съдейства. Специално за този концерт, за да си позволим нови костюми, добро озвучаване, вокален педагог, както и корепетитор за женската формация и за детската през лятото, сдружението спечели финансиране от НФК по Програма за възстановяване и развитие на организации в сферата на любителското творчество. И добре, че НФК одобри проекта, защото по местната програма "Културни инициативи" нашият беше единственият неодобрен юбилей.

    Ще кажа, че във Варна наскоро пяхме заедно с хорове, с които работят поне по трима специалисти, които са щатни. При нас вокален педагог идва само, ако имаме спечелен проект, а договорът на корепетитора е от септември до юни. Надявам се поне корепетиторът ни да бъде назначен на щат в скоро време. За сам човек, дори с моята енергия, инат и целеустременост, е много трудно поддържането на високо ниво.

    В навечерието на годишнината не можем да не споменем и за останалите формации, които са под шапката на хор „Орфей“ и с тях в хора всъщност пеят вече две поколения майки и дъщери, разкажете ни за тях.

    Подготвителната ни формация съществува още от времето на Боян Боев. Тогава тя се наричаше по друг начин. Аз създадох  "Орфей+". Тази формация се роди, след като хор "Ноктюрно" спря да съществува, по желание на няколко пораснали орфейки, на които все още им се пее. И наистина така вече на сцена често се събират майки и дъщери, все орфейки. За мен женската формация е средството ми за релакс и място, където тайничко да си попявам. Пее ми се в хор и все повече се убеждавам, че това ще до живот!

    Кастингите за набиране на нови хористи при вас са отворени винаги, вълнуват ли се младите хора от този нелесен формат за представяне на музика?

    Често казано, не! Това е много труден формат. Пее се на много гласове, а всеки трябва да пее само своята партия. В началото децата се объркват и лесно се отказват. Осен това се пее и на различни езици, при това наизуст. Но тези, които останат, се радват на заслужени успехи и привилегии. И сега те са нашата най - сигурна реклама. Сами убеждават приятелите си да се опитат. И от 3-ти октомври започват кастингите ни за новия сезон.

    Вашите хористи са желани и канени на големи форуми у нас и чужбина, участвате на всички престижни фестивали, как възприемат младите хора това-като комплимент или като голяма отговорност?

    По - често като комплимент, но аз бързо ги приземявам. Казвам им, че повечето от тях са канени тук и там, заради представяне на по - предишни хористи. И, за да пътуват още и да ги канят пак, те трябва да защитят името на хора.

    Орфей“ е единственият детски хор, носител на званието „Представителен” за България в цялата ни област . Репертоарът на формацията е много разнообразен, как се поддържа това вече високо създадено ниво?

    Поддържа се с много любов и неуморен труд !Аз наистина обичам децата, с които работя. С малките се гушкаме на всяка репетиция, с големите заедно чертаем планове, избираме тоалети. А за репертоара - понякога аз се налагам, особено когато се готвим за конкурс, друг път изпълнявам техни желания. И често им се карам, аз държа много на точността и дисциплината. Но те знаят, че е за добро.

    През последните две години, въпреки пандемията, успяхте да реализирате и няколко по-различни проекта- през 2021-ва година най-малките Ви възпитаници от подготвителната група на хора влязоха в звукозаписно студио за първи път за записите на осем песни по стихове и по проекта на Росица Димова. В края на миналата година и през тази участвахте в записите и клиповете на двама млади поп изпълнители

    Ами това също е част от стратегията за оцеляване. Такива срещи са много ценни! Песните на Росица Димова пеем и до днес с голямо удоволствие. Реализацията на записите не бе лека, но децата се справих чудесно. Творческото ни сътрудничество с Тео и Стелар вече има традиции. Първо те пяха в наш клип за Коледа, после ние - в тяхна нова песен. И децата се радват на такива задачи.

    Хор „Орфей“ е и част от проекта „Детският хор на България“ на Българският хоров съюз, който през тази година имаше своето второ издание и с турне в страната развълнува много силно. Споделете за участието си и за тези специални моменти с останалите хористи и диригенти, участници в проекта?

    "Детският хор на България" е сбъдната мечта на хоровите диригенти в България. Благодарна съм, че като секретар на УС на Български хоров съюз помогнах за реализацията му. А като ръководител на детски хор "Орфей" бе още по - вълнуващо. Децата също са впечатлени и изживяха незабравими емоции. Да пееш заедно с още 400 деца на една сцена е вълнуващо. И изисква дълга подготовка. Затова с огромна радост посрещнахме веста, че сме спечелили наградата "Музикален проект на годината" на програма "Алегро виваче" на БНР за 2021 година. А участието ни във второто му издание надгради постигнатото - концертите вече бяха 3 - София, Бургас и Пловдив, а последно пяхме във Варна. Но ние тази година участвахме и в още един музикален проект - "България и Норвегия пеят", където се срещнахме с хорове и диригенти от Осло. Съвместната работа в хоровия лагер в Приморски и концертите после също бяха интересни и полезни.

    И като заговорихме за награди, кажете, кои са най-ценните от тях през годините за Вас и Вашите възпитаници?

    Всички са ценни, защото за получаването им е вложен много труд. Радвам се, когато децата получават заслужена похвала за изкуството си. А за мен най - ценното е, че хорът го има и обичта на моите хористи. Да не пропусна , че съм много благодарна и безкрайно ценя доверието на родителите към мен. С тях вече сме много добър екип, който работи в името на децата и истинското изкуство.

    Какво си пожелавате занапред като диригент на хор „Орфей“ и какви са Вашите думи към настоящите хористи, какво ще им кажете от празничната сцена на 1-ви октомври?

    Какво ще има кажа на сцената, все още не знам. Тези думи винаги идват от сърцето ми, според ситуацията. Разбира се, ще им благодаря за труда и се надявам той да се увенчае с успех на 1 октомври. На себе си пожелавам да съм здрава и да имам още много незабравими моменти с "Орфей"! А на децата желая много нови сцени, много нови награди, усмивки и здраве, за да им се радват!

    интервю на Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини