Калина Авджиева - бългаското присъствие в швейцарския футбол

Преди почти месец едно българче стана популярно в медийното пространство с кратко интервю, взето преди мача Базел – ЦСКА. Тя се казва Калина Авджиева, на 15 години, тренира футбол и е внучка на доскоро управляващата офис на банка в Първомай Калина Авджиева и на собственика на бижутерски магазин – Ангел Авджиев.

По време на интервюто с  Калина за телевизията, репортерът я попита дали подавайки топката няма да подскаже на българските футболисти, че е българка и ги подкрепя. Вместо това Калина просто отишла при един от футболистите на ЦСКА – Иван Турецов и си поискала фланелка.

За Parvomai.NET Калина разказа, че се е запалила по футбола от много малка, още от детската градина. „Виновен“ е баща ѝ – Стефан, който е голям фен на играта и често е играл с нея и с брат ѝ футбол. „Харесва ми, споделя Калина, заради динамиката и … головете“.

Счита, че футболът ѝ помага за физическото развитие, но още не е решила дали ще се превърне в професия или ще остане хоби. Но футболът е нейната истинска страст.  И тя, като нейните съотборнички, мечтае да стане професионална футболистка, но е наясно, че това никак не е лесно.

В момента тренира 4 пъти седмично на тренировъчната база на ФК „Базел“, при много добри условия. Всеки уикенд имат мачове в регионалната лига до 17 години, срещу отбори момчета.  От следващата година обаче ще се включат в Националната швейцарска лига за момичета и тогава ще играят срещу отборите на другите големи градове – Жанева, Цюрих и др.

Калина разказа още, че повечето нейни връстници спортуват активно. Футболът е особено популярен сред момчетата, но набира популярност и при момичетата.

Тя се зарадва на новината, че в Първомай скоро ще има женски футболен отбор и пожела на всички да спортуват активно и някой ден да се срещне с някои от тях на футболния терен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини