Сергей Станишев обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на ПЕС

Настоящият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и български евродепутат Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС на предстоящия конгрес  на 14 и 15 октомври в Берлин. Причините са политически, каза той на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Аз не съм търсил номинация от ръководството на Българската социалистическа партия, посочи още Станишев. Той коментира, че има две условия да си президент на ПЕС – личен авторитет и авторитет на партията, която те издига. По думите му, няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС, т.е. има вътрешно противоречие в това.

Станишев разказа как деветгодишният му син Георги обяснил на свои приятели какво означава да си в политиката – „И разберете, един път когато баща ми умре, той ще отиде при легендите“. Казвам го, защото наистина по някакво стечение на обстоятелствата или по други причини аз бях най-дългогодишен председател на БСП - 13 години, от 11 години съм президент на ПЕС, също най-дългогодишен, и бях единственият министър-председател от левицата, който изкара цял мандат четири година, така че някакси такава ми е орисията, коментира той.

Станишев благодари на хора от БСП, които му звъняли и му предлагали да издигнат кандидатурата му "като форма на натиск" към ръководството на БСП, както и на много хора от леви партии от европейското семейство, които деликатно го питали дали има нужда от номинация от друга партия. За мен обаче би било неприемливо да бъда кандидат от която и да е друга партия, освен партията, която съм оглавявал дълги години и която ме е излъчила за тази позиция, заяви Станишев.

Той отбеляза, че вчера е изтекъл срокът за номинации и има постъпила кандидатура на Стефан Льовен - бивш премиер на Швеция. Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата, коментира Станишев. 

Той обясни, че дава тази пресконференция в предизборна кампания заради процедурата в ПЕС, защото е искал да оповести решението си първо тук в България, и отчете свършеното за тези 11 години начело на европейските социалисти.

Станишев отбеляза, че инициативата за Европейски социален стълб придобива материални черти. Европейският социален фонд беше реформиран и с обема от 99 млрд. евро той ще бъде много силен инструмент, коментира Станишев, като допълни, че за България са заделени 2,5 млрд. евро, т.е. 5 млрд. лева.

Европейската младежка гаранция беше първата политическа инициатива, която стартирах още като временен президент на ПЕС, припомни той. "Успяхме да я превърнем в реалност, която има конкретно и ясно финансиране. Само за периода 2014-2020 г. само за България финансирането е над 100 млн. лева, което създаде възможности за десетки хиляди млади хора в България да имат работа", допълни Станишев.

Най-мащабният успех на нашето семейство е фондът "Следващо поколение" на ЕС, свързан с ковид кризата, подчерта президентът на ПЕС. Общият обем на тази програма е 806 млрд. евро, от които само за България безвъзмездната помощ е 6,3 млрд. евро, посочи той.

Станишев отказа да коментира предизборната кампания у нас с аргумента, че не би искал да навреди на своята партия. Относно бъдещото си участие в политиката, той заяви, че за него лична кауза ще бъде левицата да бъде силна отново. 

На въпрос дали политическите формации у нас смятат да управляват или се готвят за нови избори през пролетта, Станишев коментира, че много му се иска партиите да си поемат отговорността и да намерят решение, иначе ще станат пет избора, при това в условия на кризи, и хората ще потърсят друго решение. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини