Гари Каспаров ще е гост на конференция по отбрана и киберсигурност в София

Двудневна конференция по въпросите на отбраната и киберсигурността в страните от Югоизточна Европа ще се проведе в София на 19 и 20 септември. Това съобщиха от израелската платформа IMPROVATE, която организира форума. Домакин на срещата ще бъде Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г., който е в  консултативния съвет на IMPROVATE. Специален гост на форума ще е бившият световен шампион по шах Гари Каспаров.

„Геополитическите промени в резултат на войната в Украйна и последвалата дестабилизация в Централна и Източна Европа доведоха до значителни промени във военните политики на европейските страни и до огромно увеличение на разходите за отбрана. Правителствата дават приоритет на обществените поръчки в редица области, особено киберспособностите и отбраната“, посочват организаторите. На форума ще бъдат представени водещи израелски компании и технологии в областта на отбраната и киберсигурността.

В конференцията ще участват политици и експерти в сферата на отбраната от България, Румъния, Албания, Република Северна Македония (РСМ), Гърция, Босна и Херцеговина, Белгия и Черна гора.

Поканени за участие в конференцията от България са служебният министър на външните работи Николай Милков, началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, основателят на „Атлантическия клуб“ Соломон Паси, експертите проф. Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов и Йордан Божилов, бившите министри на електронното управление и на отбраната – Божидар Божанов и Драгомир Заков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Сред участниците в конференцията се очаква да бъдат извънредният и пълномощен посланик на Румъния в България Бръндуша Предеску, посланикът на Албания в София Доника Ходжа, заместник-министърът на отбраната РСМ Башким Хасани, премиерът на РСМ в периода 2004 - 2006 г. Владо Бучковски и бившият президент на Черна гора Филип Вуянович.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини