Шоуто на Мъск се конкурира със Северното сияние

Ловците на полярни сияния в Аляска получиха неочакван бонус в небето по-рано този месец.

Редица от сателити Starlink на SpaceX блести пред драматично зелено полярно сияние, както се вижда в публикувания от групата Aurora Chasers в нов видеоклип. Той е заснет близо до Феърбанкс на 2 септември.

Екскурзоводът Рон Мъри, който живее във вътрешността на Аляска, иска широколентовата услуга Starlight от дълго време. Все още чака, но поне видя сателитите в небето, казва той за SpaceWeather.com.

"Видяхме това, докато водехме гости на нашия тур за полярни сияния", казва Мъри. "Беше наистина красиво".

Starlinks са били видими на 1 септември в 23:00 часа. местно време и отново на 2 септември в 1 ч. сутринта. Мъри и неговата съпруга и бизнес партньор, Маркета Мъри, са станали свидетели на двете прелитания и са заснели видеото.

Starlink е обект на внимание от астрономическата общност през последните години поради яркостта на сателитите. SpaceX многократно заявяви, че предприема мерки за затъмняването им, но притесненията остават, особено като се има предвид темпото на изстрелванията.

SpaceX изстреля повече от 3200 сателити Starlink в космоса и има одобрение да изпрати до 12 000, поне към момента. Компанията е подала молба до международен регулатор за пускане на още 30 000.

Партидата, наблюдавана в Аляска, излетя на 31 август от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния и оттогава SpaceX е изстреляла сателити Starlink още три пъти. Следващото изстрелване е насрочено за 14 септември от Кейп Канаверал във Флорида.

Сателитите във видеото все още не са в своята оперативна орбита по това време. Те са били на приблизителна височина от само 320 километра, което е малко по-ниско, отколкото лети Международната космическа станция.

Сателитите Starlink толкова близо до Земята могат "лесно да затъмнят звезда от първа величина", пише SpaceWeather.com. Пример за толкова ярка звезда е Денеб в съзвездието Лебед. Т.е. те светят по-силно от една от ярките звезди в нашата галактика, която е на 19-о място в списъка на най-ярките звезди в нощното небе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини