Ракета на Мъск падна от небето над Вашингтон и Орегон

Към 4:00 часа сутринта този петък живущите в щатите Орегон и Вашингтон са станали свидетели на уникално светлинно шоу, причинено най-вероятно от ракетата Falcon 9 на SpaceX.

Казваме "най-вероятно", защото компанията на Илон Мъск все още не е съобщила официално дали действително става въпрос за нейна ракета.

Въпреки това астрономите от двата щата са единодушни, че става въпрос именно за Falcon 9, която бе изстреляна преди около три седмици, за да изпрати в орбита поредната порция Starlink сателити, съобщават oт KING 5, подразделение на NBC.

На кадрите ясно се вижда множество от светлинни обекти, които прелитат и постепенно изгарят на фона на нощното небе.

Добрата новина е, че няма данни за щети или пострадали при случилото се, но засега не е ясно дали падането е било планирано, или е станало случайно.

Falcon 9 e преизползваема ракета, съставена от две части.

След като достави сателитите, едната част се връща по контролиран път обратно на земята, а другата продължава да кръжи в орбита или бива насочена към атмосферата, където изгаря.

Именно тази втора част е паднала и е осветила нощното небе в петък, предполага астрономът от университета във Вашингтон Джеймс Девънпорт в разговор с KING 5.

Много вероятно е горящите отломки на кадрите да са части от двигателя на Falcon 9, който е проектиран да издържа на високи температури.

Друг астроном на име Джонатан Макдауел заяви в Twitter, че частите са паднали със скорост от над 27 000 км/ч, а от метеорологичната служба в Сиатъл обявиха, че отломките най-вероятно са изгорели напълно, преди да стигнат до земята.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ме
    мерак ми е
    1 0
    13:24, 28 мар 2021
    Да купя акции в таз пирамида тесла
    • Бо
      Бойко
      1 0
      10:53, 29 мар 2021
      нямаш пари как ще купиш ?
    • Не
      не вярно
      1 0
      20:47, 29 мар 2021
      Притежавам десетки левове. Все пак живея в европа. Пускам тв- то и ми казват от хунтата ,че живея добре. Значи е така.
Последни новини