"Джеймс Уеб" показа невиждани детайли от мъглявината Тарантула

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" предостави невероятен и безпрецедентен изглед на регион на формиране на звезди, известен като мъглявината Тарантула.

Комбинация от инфрачервените инструменти с висока разделителна способност на космическия телескоп Джеймс Уеб разкрива хиляди невиждани досега млади звезди в звездната детска стая, официално наречена 30 Doradus.

Невероятно детайлното ново изображение от космическия телескоп за 10 милиарда долара показва газ и прах в мъглявината, както и далечни фонови галактики.

На изображението може да се види също, че мъглявината Doradus 30, първоначално наречена Тарантула заради приликата с паяка, също прилича на леговището на тарантула, облицовано с коприна.

Снимката е най-новата от поредица от зашеметяващи изображения, публикувани от JWST, която стартира на Коледа 2021 г. и публикува първите си снимки през юли. Сред последните изображения е и перфектно оформен "пръстен на Айнщайн".

Мъглявината Тарантула се намира на 161 000 светлинни години в Големия Магеланов облак и е най-ярката звездообразуваща област в най-близките до нашия Млечен път галактики.

Мъглявината е от особен интерес за астрономите, които изучават как се формират звездите. Мъглявината има подобен тип химичен състав като звездообразуващите региони от времето, когато Космосът е бил само на няколко милиарда години, като по този начин предлага уникална представа за това как звездите са се образували в дълбокото космическо минало.

JWST е сътрудничество, ръководено от НАСА с участието на Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

В това мозаечно изображение, простиращо се на 340 светлинни години, близката инфрачервена камера на Уеб (NIRCam) показва региона на образуване на звезди на мъглявината Тарантула в нова светлина, включително десетки хиляди невиждани досега млади звезди, които преди са били обвити в космически прах.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини