Голдман Сакс: Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно

"Купувайте суровини сега, за рецесията се безпокойте по-късно", препоръчва американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), цитирана от специализираното издание Boursier.com. 

Експертите на банката призовават инвеститорите да се насочат към суровините, тъй като повечето рискове от рецесия, преминаващи през световните пазари, са преувеличени в краткосрочен план. Според тях суровините ще поскъпнат в контекста на дълбока енергийна криза.

Рискът от рецесия извън Европа през следващите 12 месеца се оценява като относително слаб, посочва "Голдман Сакс" в доклад, цитиран от Блумбърг. "Тъй като петролът е основен продукт "за краен случай" във времена на сериозен енергиен недостиг, ние вярваме, че спадът в петролния сектор представлява привлекателен пункт за дългосрочни инвестиции", изтъкват икономистите.

Суровините поскъпнаха рекордно през юни, след като руската инвазия в Украйна наруши производството и веригите за доставки, но после котировките им спаднаха с появата на опасенията от рецесия, а централните банки, сред които УФР, затегнаха политиките си, за да противодействат на инфлацията.

"Акциите могат да пострадат, тъй като инфлацията остава висока, а УФР е по-склонна да изненада в твърда посока. Суровините обаче са най-подходящата класа активи за притежаване по време на фаза в края на цикъла, когато търсенето продължава да надвишава предлагането", се казва в анализа. Експертите на банката обаче предупреждават, че пътят напред няма да бъде лесен, особено ако щатският долар продължи да поскъпва - тази тенденция прави по-скъпи суровините за притежателите на други валути. 

"Признаваме, че макроикономическият пейзаж остава труден и че щатският долар може да поскъпне още повече в краткосрочен план", заключават икономистите.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини