София Тодорова премина изпитанията на цял един век

Изображение 1 от 2

    София Тодорова, която живее в квартал Дебър, навърши 100 години. Това беше повод близки приятели и роднини да се съберат на голямо тържество в ресторант „Европа“, където рожденичката духна свещичките на своята торта.

    В отлично здраве, жизнена и с добро настроение София Тодорова посрещаше гостите си.

    Тя е родена в Бачково и е имала труден житейски път. Загубила е още млада първия си съпруг и първото си дете. После е приела като свои дъщерите на втория си съпруг, а те и до днес я приемат като майка. Има един и един син - Наско Тодоров. Животът ѝ е поднасял много трудности и е преминала през много препятствия, но и е намирала хора, които са ѝ подавали ръка. В нейната рецепта за дълголетие има напомняне, че трябва да се работи, но и да не се прекалява. В градината ѝ е имало всичко, което е било нужно за трапезата ѝ. „Не яжте тлъсто“, съветва по-младите. Никога не е употребявала алкохол, а лекарства пие само за високо кръвно.

    Доживях тези години, сподели рожденичката, защото снахата много ме гледа. А снаха ѝ - Дора -  разказва: Много е работлива. Балканлийка и командирка!

    Oт кмета на общината Николай Митков юбилярката получи цвете и поздравителен адрес, в който се казва: „Малцина са хората, които имат възможността да преминат през изпитанията на цял един век! За мен е чест да изразя почитта си към човек с толкова богат жизнен опит!“

    София Тодорова е една от трите столетнички в община Първомай след Несибе Хашим и Пяна Проданова. През август 100-годишен юбилей ще отбележи и жителка на село Искра.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини