"Има такъв народ" биха подкрепили Драгомир Заков за премиер, намекна Ива Митева

"Има такъв народ" биха подкрепили Драгомир Заков за премиер на второто правителство на "Продължаваме промяната". Депутатът Ива Митева подсказа това в студиото на БНТ. По думите й военният министър е дипломат и "стои най-добре, подготвен е и с опит". Защо да не го подкрепим, попита реторично Ива Митева. Остава обаче условието финансов министър да не бъде Асен Василев.

Депутатът заяви, че се надява парламентарната група на ИТН да продължи да бъде като юмрук. Решението на Виктория Василева, за която стана ясно вчера, че напуска Народното събрание, не е изненада за Ива Митева, която обясни, че знае за него отдавна. "Всеки преценява защо е решил да влезе в НС. Това не е място просто да си го запишеш в CV-то."

Митева коментира вчерашния скандал с дипломатически привкус, от който "Има такъв народ" са стъписани и възмутени от поведението на премиера. След като те са обявили, че изтеглят министрите си от правителството, е настъпила паника. "На 8-и обявихме, че изтегляме нашите министри, а на 9-и премиерът е започнал да действа еднолично, защото е смятал, че ще бъде свален от власт", каза тя.

"На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външния министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера, от това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме"0, каза Митева.

По думите ѝ на 9-и в точка разни в Съвета по сигурност към МС се внася за разглеждане доклад по реципрочността по Виенската конвенция. Постигнато е съгласие у нас и в Руската федерация да има по 48 лица с дипломатически статут и технически персонал. У нас руските представители са 119 лица, като 70 са изгонени, а 1 е напуснал сам страната.

Според Митева на 10-и премиерът нарежда устно на шефа на ДАНС да търсят начин за изгонването на тези 70 човека. Изпращат се два списъка към Външно министерство, в които са поименно тези лица с мотив "заплаха за националната сигурност". МВнР иска указания от МС, които вече са в НС, и въз основа на тях се издават нотите от Външно министерство, подписани от зам.-министър Ирена Димитрова.

Митева е категорична, че се смесва принципът на реципрочност и уронване престижа на дипломацията.

Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален, но премиерът е бързал и действал еднолично. Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност, каза Ива Митева.

Тя се надява днес Външно министерство да проведе среща с посланика, както и премиерът да даде ясни насоки на МВнР. Надява се двете страни да седнат на една маса и да се разберат.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Последни новини