Годишната инфлация в еврозоната е скочила до рекорден максимум , очаква се ЕЦБ да вдига лихвата

Може да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши няколко пъти с 50 базисни пункта лихвата, ако инфлацията продължи да нараства, заяви пред нидерландското радио BNR централният банкер на Нидерландия и член на управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот, цитиран от Ройтерс. Той очаква общо увеличение с около 200 пункта.

Ако основната инфлация продължи да се увеличава, то ние ще засилим мерките и ще има няколко покачвания от по 50 базисни пункта, каза той.

Кнот намекна, че може да е необходимо повишение с общо 200 базисни пункта през идните няколко месеца.

Тогава ще трябва да проверим дали това е достатъчно, за да върнем отново инфлацията на равнище от 2 на сто в средносрочен и дългосрочен план, отбеляза Кнот пред радиото.

Обезпокоена от ускоряването инфлацията, ЕЦБ обяви миналата седмица, че ще вдигне основната лихва с 25 базисни пункта през юли и отново през септември, когато ще е нужно по-голямо увеличение, ако ситуацията не се подобри.

Кнот заяви във вторник пред френския вестник "Монд", че опциите на ЕЦБ за септемврийското повишение не се ограничават до 50 базисни пункта.

Най-новите коментари на Кнот в интервюто, излъченото днес в радиоефира, са доказателство за твърдата му позиция за това, което той нарича "скандално висока инфлация", отбелязва агенцията.

Франкфуртската институция обяви, че иска да повиши лихвите до неутрално равнище, което нито стимулира, нито забавя икономическия растеж. Неутралното равнище не може да се определи с точност, но много политици го позиционират между 1 и 2 на сто.

Инфлацията в Европейския съюз ЕС през май отбелязва нов рекорд и достига до 8,8 процента на годишна база, информира Евростат днес. Само в еврозоната инфлацията е 8,1 на сто. Руската военна инвазия в Украйна влоши още повече глобалните вериги за доставки и доведе до поскъпване на енергийните ресурси и на стоките, отчитат от европейската статистическа служба.

При 14 страни от ЕС инфлацията през май е по-висока на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз. Най-високото й ниво е отчетено в Естония (20,1 процента). Следват Литва (18,5 процента) и Латвия (16,8 процента). България е на пето място сред страните от ЕС по поскъпване на живота - 13,4 процента на годишна база. Данните са според хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP). Националната ни статистика отчете в сряда ускоряване на годишната инфлация до 15,6 процента през май.

При 13 държави от ЕС инфлацията през май е равна или по-ниска  на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз (8,8 процента). Най-ниското й ниво е отчетено в Малта (5,8 процента) и Франция (5,8 процента). Следват Финландия (7,1 процента) и Италия (7,3 процента).

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини