Аз просто съм изтеглил министри, това не е разваляне на правителството, заяви Слави Трифонов

Аз просто съм изтеглил министри, това не е разваляне на правителството, заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за специално издание на предаването „Седмицата на Дарик радио“.

Трифонов каза, че поводът за изтеглянето на министрите на ИТН от кабинета е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати. А причините за изтеглянето на министрите са две. Едната е, че по отношение на Република Северна Македония се води двойна политика -едната от Министерството на външните работи, за която отговорност носи ИТН, а другата - от Весела Чернева (външнополитически съветник на премиера), която дублира външния министър Теодор Генчовска и води друга политика, двойна по отношение на падането на забраната на РСМ да стартира преговори за членство в ЕС.  Във всички министерства Кирил Петков направи така, че да има отговорник за всяко едно министерство на пряко негово подчинение, който му докладва, обясни Трифонов.

Другата причина за изтеглянето на министри е чисто финансова, каза Трифонов. По думите му той е разбрал от министрите на енергетиката и на регионалното развитие, че държавата не се управлява добре във финансов аспект. Трифонов добави, че за да вземе решението за изтеглянето на министрите, се е посъветвал с депутатите от ИТН. 

Четворната коалиция се появи с една единствена цел- да прекрати моделът на авторитарно управление на ГЕРБ. По думите на Трифонов от "Продължаваме Промяната" са се държали достойно в началото- с решението да се промени този модел, но след това са започнали да приличат като поведение на ГЕРБ. "Кирил Петков прави същото, "Продължаваме промяната" прави същото. Кирил Петков казва това е моят министър, аз решавам, той се държи авторитарно", заяви лидерът на ИТН. 

"Тези хора не стават да се занимават с управление на държавата. Те трябва да стоят настрани от властта - максимално далеч и максимално дълго време", посочи Трифонов. 

По думите на лидера на ИТН най-големият компромис, който е направила партията в името на коалицията, е да участва в нея заедно с БСП , защото "социалистите са част от статуквото". 

Попитан какво мисли за експертно или програмно правителство, Трифонов каза, че винаги се е уповавал на експертите. "Политически" винаги е свързано в съзнанието ми с компромиси, които трябва да бъдат направени, отбеляза той. 

Слави Трифонов смята, че най-работещият модел е "четири на нула"- предложението на коалицията за една личност трябва да има подкрепата на всички партии, ако не- да отива в парламента. По повод на кандидатурата на ИТН на Любомир Каримански за управител на БНБ, Трифонов каза, че е провел телефонен разговор с премиера Кирил Петков и той е бил категорично против тази кандидатура. Според Трифонов министър-председателят не е дал аргументи, а е нарекъл в същия разговор Каримански „леке“. Лидерът на ИТН каза, че това е бил последният му разговор с Кирил Петков.

По темата Република Северна Македония, Слави Трифонов коментира, че това за него е един емоционален, важен казус, който касае историята и съвремието на България. Винаги сме се отнасяли към РСМ като към наш брат. Първи ги признахме, дадохме им танкове, каза Трифонов. Той подчерта, че над 100 хиляди души имат български паспорти в РСМ, а по официалното преброяване там, са 3 хиляди българи. Как става това, попита лидерът на ИТН. Според него някой там им пречи, прави проблем на хората с българско самосъзнание. Те са подложени на стрес от много години, каза Трифонов. Той е на мнение, че докато РСМ не запише българите в Конституцията си и не спази договора от 2017 г.,  ако зависи от него, няма да стартират преговори за членство в ЕС. Тук няма популизъм, допълни лидерът на ИТН.

Слави Трифонов няколко пъти повтори, че причината за изтеглянето на министрите на ИТН от кабинета е нарушеното коалиционно споразумение по отношение на РСМ. По думите му Кирил Петков не е спрял да се опитва да ги "прескача" по темата. Говореше едно пред света, а тук -друго, допълни Трифонов. 

Той отрече да има нещо общо с граничния пункт "Капитан Андреево - Капъкуле". 

Трифонов заяви, че безапелационно е "за" България да стане част от еврозоната. В отговор на въпрос каза, че не вярва в митове за еврото и категорично смята, че бъдещето на страната ни е в ЕС. По думите му по темата за въвеждането на еврото не е имало разногласия вътре в коалицията. Според Трифонов Русия е заплаха за сигурността на България. Той е съгласен и с твърдението, че главният прокурор пречи. 

Слави Трифонов каза, че се определя като "прагматичен", не се разглежда като политик, въпреки че носи отговорност за политическия проект ИТН, но решенията са свързани с прагматизъм.  "Опитвам се и се стремя да постъпвам достойно и отговорно, казвам го с цялото си сърце", посочи той. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    D
    D
    8 -3
    17:36, 12 юни 2022
    Слави да не изтегля министрите си , а просто той да напусне политиката !
Последни новини