Кой губи времето на парламента

Фондация "Стража" публикува свой анализ на процедурните хватки на народните представители, които губят времето на парламента.

Тримата, загубили най-много парламентарно време, са депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Десислава Атанасова и лидерът на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Анализът обхваща първите 13 седмици на 47-ото Народно събрание (НС). Резултатите сочат, че опозицията има склонността да говори повече от управляващото мнозинство. В 47-ото НС депутатите от ГЕРБ-СДС са изговорили с 47% повече думи от колегите им в парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Ако ДПС и „Възраждане“ се добавят в уравнението, разликата в изговорените думи скача до цели 140% повече в полза на опозицията.

Не е изненада, че най-активните депутати са от опозицията. В класацията прави впечатление отсъствието на депутати от най-голямата група в 47-ото НС – „Продължаваме промяната“, като това би могло да се обясни с тяхната парламентарна неопитност.

Според процедурата по начина на водене всеки народен представител по всяко време може да отправи процедурен въпрос в рамките на не повече от 2 минути, без да засяга същността на дебатa. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание гласи, че такива са въпросите, касаещи дневния ред на заседанието. В правилника са предвидени и въпроси, които се отнасят пряко до начина на водене на заседанието. В такива случаи председателят има право на обяснение до 2 минути. Това значи, че всеки депутат може да изгуби до 4 минути време само като направи забележка на председателя на НС.

Неслучайно опозицията са първенци по брой процедури по начина на водене.

Изследването на "Стража" стига до заключението, че стратегията на опозицията е да използват колкото се може повече процедури по начина на водене, декларации и почивки.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини