Политически трилър с елементи на дипломация под масата - сръбски медии за посещението на Лавров в Белград

Обявеното посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Белград получи "очертания на политически трилър с елементи на дипломация под масата", без никаква вина от страна на официален Белград, коментира днес белградският вестник "Вечерне новости". Вестникът отбелязва, че визитата на високия гост от Москва е под голям въпросителен знак, тъй като прелитането на неговия самолет е било забранено от Черна гора, Северна Македония и България, а е възможно "бариерата" да бъде спусната и от Босна и Херцеговина, позовавайки се на санкциите на ЕС.

С това на практика се потвърдиха думите на президента на Сърбия Александър Вучич, който съобщи, че ситуацията във връзка с планираното посещение на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров се усложнява. Във връзка с нововъзникналата ситуация държавният глава на Сърбия ще има днес в 10 часа среща в сградата на президентството с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко.

Според предварителните планове Лавров трябва да кацне днес в Белград в 18 часа. Сръбският премиер Ана Бърнабич потвърди вчера, че президентът на Сърбия Александър Вучич се е занимавал със самата логистика на пътуването на руския гост, пише белградският вестник. Сръбският премиер повтори онова, което Вучич заяви по-рано, че "ситуацията около пристигането на Лавров е изключително сложна". Тя призна, че Сърбия се намира в "тежка" позиция заради пристигането на Лавров, но според нея това показва, че в Сърбия могат да се четат и Шекспир и Достоевски, и Хемингуей и Гьоте, както каза сръбският президент по време на полагането на клетва.

Наистина е невероятно, че ситуацията в Европа и света е такава, че президентът на една държава трябва да се занимава с такива неща, като логистиката около пътуването на един  министър на външните работи, от което зависи дали той ще дойде или не, заяви Бърнабич за ТВ Пинк и добави, че става въпрос за проблеми с прелитането.

Според планираната програма главните теми на двудневното посещение на Лавров в Белград се очаква да бъдат двустранното политическо и икономическо сътрудничество, ситуацията в региона на Балканите и актуални международни въпроси. "На масата" е и темата за снабдяването на Сърбия с газ и ситуацията в света, предизвикана от украинската криза, пише белградският вестник. 

Според договорения по-рано дневен ред, ако Лавров пристигне в Белград, той би трябвало да се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич, с патриарха на Сръбската православна църква Порфирий и с министъра на външните работи Никола Селакович.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини